Tłusty czwartek zbliża się dużymi krokami. Choć cukiernie zasypują nas ofertami wypieków, w trosce o zdrowie warto tego dnia przygotować słodycze w wersji fit. Świetnym pomysłem są niskokaloryczne pączki z piekarnika, których przygotowanie jest banalnie proste. Przedstawiamy dwa przepisy, dzięki którym uczucie ciężkości w tłusty czwartek z pewnością cię ominie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Tłusty czwartek 2023. Przepis na pączki pieczone z twarogiem
Pączki pieczone są znacznie zdrowsze niż te, które tradycyjnie smażymy na oleju. Użycie piekarnika to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu, ponieważ nie trzeba pilnować smażących się na tłuszczu słodyczy.
Składniki na około 30 pączków:
- 1 kg mąki orkiszowej;
- 1,25 kg półtłustego twarogu;
- 12 łyżek ksylitolu;
- 5 jajek;
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia;
- kilka kropli aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Umieść twaróg w misce i rozetrzyj widelcem.
- Dodaj jajka, ksylitol i delikatnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj kilka kropli aromatu.
- Wyrabiaj jednolite ciasto. Masa powinna być klejąca.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż uformowane pączki. Zachowuj odstępy i delikatnie spłaszcz każdą sztukę.
- Włóż pączki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.
Katarzyna Cichopek zachwyca w sukience za 1,6 tys. zł. "Jak 18-latka"
Pączki z piekarnika. Do tego przepisu wykorzystasz drożdże
Oprócz pączków z twarogu możesz też przygotować wypiek z wykorzystaniem drożdży.
Składniki:
- 1 łyżeczka cukru;
- szczypta soli;
- 50 g drożdży;
- 1 szklanka mleka;
- 2,5-3 szklanki mąki;
- 30 g masła;
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Rozkrusz drożdże i wymieszaj je z łyżeczką cukru i mlekiem o temperaturze pokojowej. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
- Rozpuść masło i poczekaj, aż się ostudzi. Połącz je z mąką, jajkiem, zaczynem drożdżowym i szczyptą soli. Wymieszaj w misce i wyrabiaj ciasto. Jeśli się klei, możesz dodać nieco więcej mąki.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Zagnieć ciasto, rozwałkuj na grubość ok. 1-5 cm i wykrawaj szklanką pączki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem i poczekaj pół godziny, aż wyrosną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 15-18 minut.
Paznokcie na walentynki - 16 romantycznych wzorów. Nie tylko strażacka czerwień