Metody gotowania ziemniaków mogą spędzać sen z powiek wielu paniom domu. Praktycznie każda z nas choć raz w życiu zastanawiała się, czy bulwy należy wrzucić do zimnej, czy gorącej wody. Okazuje się, że temperatura cieczy ma ogromne znaczenie. Sprawdź, jak prawidłowo ugotować ziemniaki.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Obrane i oczyszczone ziemniaki z przyzwyczajenia najczęściej wrzucamy do zimnej wody, po czym nastawiamy palnik i czekamy, aż woda zacznie wrzeć. Okazuje się, że to błąd. Bulwy należy zawsze wkładać do delikatnie osolonego wrzątku. Metoda ma na celu zachowanie witamin i minerałów w ziemniakach, których, wbrew pozorom, jest wiele. Mowa o fosforze, potasie, magnezie, żelazie, manganie, oraz witaminach z grupy B, A, C, K, E i PP. Narażenie bulw na kontakt z zimną wodą grozi utratą cennych składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Nie należy też obierać ziemniaków na kilka godzin przed gotowaniem, gdyż skutek będzie podobny. Jak odpowiednio ugotować ziemniaki? Przygotowaliśmy instrukcję krok po kroku.
Okazuje się, że woda po gotowaniu ziemniaków ma szereg dobroczynnych właściwości. Z tego względu nie warto wylewać jej do zlewu.