Ziemniaki należy wrzucić do gorącej czy zimnej wody? Ma to duży wpływ na smak

Gotowanie ziemniaków, choć wydaje się prostym zadaniem, wymaga precyzji i wiedzy, w którym momencie włożyć je do wody. Okazuje się, że temperatura cieczy ma dla bulw duże znaczenie. Sprawdź, jak prawidłowo ugotować ziemniaki, a nigdy więcej nie popełnisz błędu.

Metody gotowania ziemniaków mogą spędzać sen z powiek wielu paniom domu. Praktycznie każda z nas choć raz w życiu zastanawiała się, czy bulwy należy wrzucić do zimnej, czy gorącej wody. Okazuje się, że temperatura cieczy ma ogromne znaczenie. Sprawdź, jak prawidłowo ugotować ziemniaki.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Jak gotować ziemniaki? W zimnej czy gorącej wodzie?

Obrane i oczyszczone ziemniaki z przyzwyczajenia najczęściej wrzucamy do zimnej wody, po czym nastawiamy palnik i czekamy, aż woda zacznie wrzeć. Okazuje się, że to błąd. Bulwy należy zawsze wkładać do delikatnie osolonego wrzątku. Metoda ma na celu zachowanie witamin i minerałów w ziemniakach, których, wbrew pozorom, jest wiele. Mowa o fosforze, potasie, magnezie, żelazie, manganie, oraz witaminach z grupy B, A, C, K, E i PP. Narażenie bulw na kontakt z zimną wodą grozi utratą cennych składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Nie należy też obierać ziemniaków na kilka godzin przed gotowaniem, gdyż skutek będzie podobny. Jak odpowiednio ugotować ziemniaki? Przygotowaliśmy instrukcję krok po kroku.

  1. Wlej do garnka wodę i nastaw palnik. Pamiętaj, by delikatnie ją posolić.
  2. Obierz ziemniaki, przemyj je, przekrój i włóż do gotującej się wody.
  3. Gotuj bulwy na średnim ogniu, dzięki czemu ugotują się równomiernie.

Co zrobić z wodą po ziemniakach? Możesz ją wykorzystać na wiele sposobów

Okazuje się, że woda po gotowaniu ziemniaków ma szereg dobroczynnych właściwości. Z tego względu nie warto wylewać jej do zlewu.

  1. Wykorzystaj wodę po ziemniakach jako bazę zup i sosów — Skrobia zagęści potrawy, dzięki czemu nie trzeba będzie dodawać mąki. Woda po ziemniakach sprawi też, że sosy będą bardziej aksamitne.
  2. Zrób płukankę do włosów z wody po ziemniakach — To świetny sposób na wzmocnienie i nadanie pasmom blasku. Należy zachować ostrożność, gdyż działanie może przyciemnić włosy.
  3. Podlej rośliny doniczkowe — Witaminy i minerały pozytywnie wpłyną na wzrost kwiatów. Należy jednak pamiętać, by stosować wodę bez dodatku soli.
Więcej o: