Dodaj popularny napój do ziemniaków, a będą puszyste jak chmurka. Wystarczy jedna szklanka

Jak zrobić purée? Delikatna i puszysta potrawa wymaga dodania kilku ważnych składników. Dzięki nim zachwyci smakiem i konsystencją. Zdarza się, że po obiedzie zostają resztki, których szkoda wyrzucać. Co można zrobić z gotowanych ziemniaków? Przedstawiamy metody w duchu zero waste.

Ziemniaki od lat goszczą w polskiej kuchni. To niezawodny dodatek do obiadu, bez którego niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie posiłku. Czasem okazuje się, że po obiedzie zostają resztki i nie wiadomo, co z nich zrobić. Sprawdź, jak przygotować kremowe purée i jak wykorzystać pozostałości ziemniaków.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Czy ziemniaki są zdrowe? Zawierają szereg cennych składników

Choć niektórzy uważają, że ziemniaki są zbędnym dodatkiem do obiadu, okazuje się, że zawierają wiele cennych witamin i minerałów. To bogate źródło skrobi, potasu, wapnia, cynku, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i witamin z grup A, B, C, E. Taka mieszanka sprawia, że ziemniaki są zdrowe. Z bulw można przygotować wiele pysznych potraw, a także wykorzystać je ponownie po ugotowaniu.

Izabella Krzan Izabella Krzan w stroju kąpielowym niczym bohaterka "Słonecznego patrolu"

Jak zrobić purée ziemniaczane? Dodaj mleko, a wyjdzie delikatne i puszyste

Pyszne i rozpływające się w ustach purée ziemniaczane nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy wykorzystać kilka popularnych produktów i dodać mleko, a zasmakuje niemal każdemu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków;
  • 1 szklanka mleka;
  • 4 łyżki masła;
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Obierz, umyj ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Odcedź bulwy, dodaj masło i gałkę muszkatołową oraz wlej mleko.
  3. Ugnieć i wymieszaj całość — ręcznie lub przy pomocy blendera. Ważne, by konsystencja była gładka i kremowa.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Te pączki pieczone to fit hit na tłusty czwartek 2023! Nie potrzebujesz do nich nawet kropli oleju Fit hit na tłusty czwartek 2023! Pączki pieczone bez oleju

Co można zrobić z gotowanych ziemniaków? Wykorzystasz je na wiele sposobów

Ugotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie, nie muszą lądować w koszu. Można je wykorzystać ponownie na wiele różnych sposobów.

  1. Kotlety ziemniaczane — Wystarczy doprawić ziemniaki wedle uznania, potłuc je, zanurzyć w mące, jajku i bułce tartej, a później usmażyć. Dobrym pomysłem jest też włożenie do środka masy kosteczki żółtego sera.
  2. Farsz do pierogów — Jeśli lubisz przygotowywać pierogi z ziemniakami i twarogiem, możesz wykorzystać bulwy pozostałe z poprzedniego dnia. Farsz będzie równie dobry w smaku, a może nawet i lepszy.
  3. Placki — Zetrzyj zimne ziemniaki na tarce, przygotuj ciasto jak na naleśniki (bez cukru) i dodaj do niego starkowany ser. Włóż do masy ziemniaki, wybrane przyprawy i zioła, wymieszaj całość i smaż nieduże placki na małym ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu.
Więcej o: