Ziemniaki od lat goszczą w polskiej kuchni. To niezawodny dodatek do obiadu, bez którego niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie posiłku. Czasem okazuje się, że po obiedzie zostają resztki i nie wiadomo, co z nich zrobić. Sprawdź, jak przygotować kremowe purée i jak wykorzystać pozostałości ziemniaków.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami
Czy ziemniaki są zdrowe? Zawierają szereg cennych składników
Choć niektórzy uważają, że ziemniaki są zbędnym dodatkiem do obiadu, okazuje się, że zawierają wiele cennych witamin i minerałów. To bogate źródło skrobi, potasu, wapnia, cynku, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i witamin z grup A, B, C, E. Taka mieszanka sprawia, że ziemniaki są zdrowe. Z bulw można przygotować wiele pysznych potraw, a także wykorzystać je ponownie po ugotowaniu.
Jak zrobić purée ziemniaczane? Dodaj mleko, a wyjdzie delikatne i puszyste
Pyszne i rozpływające się w ustach purée ziemniaczane nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy wykorzystać kilka popularnych produktów i dodać mleko, a zasmakuje niemal każdemu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 szklanka mleka;
- 4 łyżki masła;
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Obierz, umyj ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie.
- Odcedź bulwy, dodaj masło i gałkę muszkatołową oraz wlej mleko.
- Ugnieć i wymieszaj całość — ręcznie lub przy pomocy blendera. Ważne, by konsystencja była gładka i kremowa.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Co można zrobić z gotowanych ziemniaków? Wykorzystasz je na wiele sposobów
Ugotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie, nie muszą lądować w koszu. Można je wykorzystać ponownie na wiele różnych sposobów.
- Kotlety ziemniaczane — Wystarczy doprawić ziemniaki wedle uznania, potłuc je, zanurzyć w mące, jajku i bułce tartej, a później usmażyć. Dobrym pomysłem jest też włożenie do środka masy kosteczki żółtego sera.
- Farsz do pierogów — Jeśli lubisz przygotowywać pierogi z ziemniakami i twarogiem, możesz wykorzystać bulwy pozostałe z poprzedniego dnia. Farsz będzie równie dobry w smaku, a może nawet i lepszy.
- Placki — Zetrzyj zimne ziemniaki na tarce, przygotuj ciasto jak na naleśniki (bez cukru) i dodaj do niego starkowany ser. Włóż do masy ziemniaki, wybrane przyprawy i zioła, wymieszaj całość i smaż nieduże placki na małym ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu.