Dodaj łyżeczkę tego produktu do mielonych. Wyjdą soczyste w środku i przyrumienione na zewnątrz

Co zrobić, aby kotlety mielone zawsze wychodziły pyszne - miękkie i soczyste w środku, a chrupiące i zarumienione na zewnątrz? Dodaj do ciasta jeden nietypowy składnik, a możesz być pewna, że będą rewelacyjne.

Podczas tradycyjnego, rodzinnego obiadu w domu nie może zabraknąć rosołu oraz drugiego dania z ziemniakami, mizerią i kotletem - schabowym lub mielonym. Nic dziwnego, że to jedne z ulubionych polskich dań. Jak przyrządzić kotlety mielone, by wychodziły pyszne i chrupiące? Dodaj do nich jeden nietypowy składnik, a już zawsze będziesz tak robić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Tradycyjny domowy obiad. Co zrobić, by kotlety mielone zawsze wychodziły?

Kotlety mielone "jak u mamy" nie tylko wspaniale smakują, ale także są wystarczająco zwarte oraz zbite, by zachowywały swoją formę zarówno na talerzu, jak i patelni. Powinny być idealnie soczyste i miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Choć do zrobienia tradycyjnej wersji potrzebujesz zaledwie kilku składników - mięsa, cebuli, suchej bułki, jajka, soli, pieprzu, wody i bułki tartej oraz tłuszczu do smażenia. To w zależności od upodobań przepis możesz dowolnie modyfikować. Na przykład dodając nietypowy składnik, który sprawi, że nie będą się rozpadać, a przy tym staną się chrupiące na zewnątrz. O jakim produkcie mowa?

Prosty trik na kotlety soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. Wystarczy płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Tajemniczym i nietypowym składnikiem, który warto dorzucić do kotletów mielonych, jest... odrobina sody oczyszczonej. Dokładnie, 1 płaska łyżeczka na kilogram mięsa. Jej dodatek sprawi, że kotlet nie straci wody w trakcie smażenia, dzięki czemu będzie idealnie miękki i soczysty w środku, natomiast na zewnątrz pięknie i smacznie się przypiecze. Ważne jest, aby po dodaniu sody odczekać ok. 15 minut, zanim zaczniesz smażyć. Warto znać jeszcze jeden trik. Jeśli przed dodaniem do mięsa moczysz bułkę w wodzie, warto zastąpić ją mlekiem. Dzięki temu smak kotletów będzie jeszcze bardziej wyraźny. 

Więcej o: