Dodaj ten składnik do rosołu, a wyjdzie idealny. Podkręci smak i nada delikatnej słodyczy

Nie ulega wątpliwości, że rosół jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. To jednak sprawia, że z czasem klasyczna wersja może się znudzić. Okazuje się, że pewien niepozorny dodatek świetnie podkręci smak wywaru i nada mu delikatnej słodyczy. Czy wiesz, o czym mowa?

Rosół cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Niektórzy wprost nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. To świetne lekarstwo na przeziębienia, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Czasem zdarza się, że klasyczna wersja zupy zaczyna nudzić i mimo tej samej receptury nie smakuje już tak, jak wcześniej. Okazuje się, że istnieje dodatek, który świetnie podkręci smak rosołu i nada mu delikatnej słodyczy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Dodaj ten składnik do rosołu, a wyjdzie idealny. Ten owoc nada zupie delikatnej słodyczy

Czy dodawałaś kiedyś do rosołu jabłko? Na pierwszy rzut oka zestawienie owocu z zupą może wydawać się nieco dziwne, a nawet kontrowersyjne, jednak po spróbowaniu wywaru szybko okaże się, że to strzał w dziesiątkę. Różnica będzie zauważalna od razu - rosół zyska przyjemną, delikatną słodkość. Jabłko najlepiej dodawać do zup gotowanych na mięsie drobiowym, które świetnie łączy się z owocami. Dobrze zrobić to od razu po włożeniu do garnka warzyw, tak by wywar miał dużo czasu na przesiąknięcie wyjątkowym smakiem.

Ważne, by nie obierać jabłka. Skórka zawiera wiele witamin, aromatu i chroni owoc przed rozgotowaniem w rosole.

Jak podkręcić smak rosołu? Sprytne triki, dzięki którym będzie pyszny i klarowny

Oprócz jabłka do rosołu można dodać również inne składniki, które nadadzą zupie niezwykłego aromatu i wpłyną pozytywnie na jej wygląd.

  1. Pomidor - Nada złocistego koloru, a także podkręci smak i poprawi konsystencję zupy. Wystarczy przekroić go na pół i wrzucić do garnka na kilka minut pod koniec gotowania, a mętny wywar zostanie uratowany.
  2. Kurkuma - Wpłynie pozytywnie na wartości odżywcze zupy i smak, a także nada głębi koloru. Wystarczy dodać łyżeczkę przyprawy na początku gotowania.
Więcej o: