Rosół cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Niektórzy wprost nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. To świetne lekarstwo na przeziębienia, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Czasem zdarza się, że klasyczna wersja zupy zaczyna nudzić i mimo tej samej receptury nie smakuje już tak, jak wcześniej. Okazuje się, że istnieje dodatek, który świetnie podkręci smak rosołu i nada mu delikatnej słodyczy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czy dodawałaś kiedyś do rosołu jabłko? Na pierwszy rzut oka zestawienie owocu z zupą może wydawać się nieco dziwne, a nawet kontrowersyjne, jednak po spróbowaniu wywaru szybko okaże się, że to strzał w dziesiątkę. Różnica będzie zauważalna od razu - rosół zyska przyjemną, delikatną słodkość. Jabłko najlepiej dodawać do zup gotowanych na mięsie drobiowym, które świetnie łączy się z owocami. Dobrze zrobić to od razu po włożeniu do garnka warzyw, tak by wywar miał dużo czasu na przesiąknięcie wyjątkowym smakiem.
Ważne, by nie obierać jabłka. Skórka zawiera wiele witamin, aromatu i chroni owoc przed rozgotowaniem w rosole.
Oprócz jabłka do rosołu można dodać również inne składniki, które nadadzą zupie niezwykłego aromatu i wpłyną pozytywnie na jej wygląd.