Przechowywanie pomidorów może sprawiać wiele problemów. Warzywa włożone do lodówki pod wpływem niskiej temperatury po pewnym czasie wydzielają substancje, przez które tracą walory smakowe. Z tego względu niektórzy decydują się na trzymanie ich w temperaturze pokojowej. Na szczęście istnieje prosty trik, który pomoże zachować świeżość i aromat pomidorów na dłużej — bez przykrych konsekwencji.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Niektórzy w obawie przed utratą smaku pomidorów przechowują je w temperaturze pokojowej. Okazuje się, że nie trzeba tego robić — wystarczy wcześniej zastosować prosty trik. Jedyne co należy zrobić, to przed włożeniem do lodówki zanurzyć warzywa w wodzie o temperaturze około 50 stopni Celsjusza i wyciągnąć je po 5 minutach. Kiedy ostygną, można bez przeszkód schować je w chłodziarce i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i soczystością pomidorów przez kilka kolejnych dni.
Warto wiedzieć, jak przechowywać w lodówce inne warzywa i owoce. Te proste metody pozwolą na zachowanie świeżości i smaku.
Oprócz tego warto pamiętać, by myć warzywa i owoce bezpośrednio przed spożyciem. Dzięki temu nie zepsują się tak szybko, jak po kontakcie z wodą tuż po zakupie.