Jak przechowywać pomidory w lodówce? Dzięki tej metodzie będą długo soczyste i pyszne

Pomidory są pyszne, jednak ich prawidłowe przechowywanie w lodówce może sprawiać nie lada problem. Zdarza się, że warzywa szybko tracą walory smakowe. Na szczęście istnieje sposób, który pomoże na długo zachować ich świeżość. Oto co należy zrobić.

Przechowywanie pomidorów może sprawiać wiele problemów. Warzywa włożone do lodówki pod wpływem niskiej temperatury po pewnym czasie wydzielają substancje, przez które tracą walory smakowe. Z tego względu niektórzy decydują się na trzymanie ich w temperaturze pokojowej. Na szczęście istnieje prosty trik, który pomoże zachować świeżość i aromat pomidorów na dłużej — bez przykrych konsekwencji.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Jak zachować świeżość pomidorów? Włóż je do wody, a nie stracą smaku

Niektórzy w obawie przed utratą smaku pomidorów przechowują je w temperaturze pokojowej. Okazuje się, że nie trzeba tego robić — wystarczy wcześniej zastosować prosty trik. Jedyne co należy zrobić, to przed włożeniem do lodówki zanurzyć warzywa w wodzie o temperaturze około 50 stopni Celsjusza i wyciągnąć je po 5 minutach. Kiedy ostygną, można bez przeszkód schować je w chłodziarce i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i soczystością pomidorów przez kilka kolejnych dni.

Koroniewska i Dowbor pokazali, dlaczego wolą mieszkanie od domu. 'Czy tylko nas kusi?' (zdjęcie ilustracyjne) Koroniewska i Dowbor pokazali, dlaczego wolą mieszkanie od domu. "Tylko nas kusi?"

Proste triki na przechowywanie warzyw i owoców. Dzięki nim zachowają świeżość na dłużej

Warto wiedzieć, jak przechowywać w lodówce inne warzywa i owoce. Te proste metody pozwolą na zachowanie świeżości i smaku.

  1. Seler — Warzywo składa się w większości z wody, dlatego przed włożeniem do lodówki warto zawinąć go w folię. Dzięki temu może przetrwać nawet kilka tygodni.
  2. Cytryny — Przed chłodzeniem warto schować je w szczelnie zamkniętych foliowych torebkach. Metoda sprawi, że będą świeże nawet przez miesiąc.
  3. Zioła — Warto zapewnić im dostęp do wody tak jak kwiatom ciętym. Dobrze sprawdzą się niewielkie słoiczki wypełnione płynem.

Oprócz tego warto pamiętać, by myć warzywa i owoce bezpośrednio przed spożyciem. Dzięki temu nie zepsują się tak szybko, jak po kontakcie z wodą tuż po zakupie.

Manicure w stylu lip gloss nails podbija trendy. Nosi go Jennifer Lopez Manicure w stylu lip gloss nails. Nosi go nawet Jennifer Lopez

Więcej o: