Potrawy zagęszczamy z użyciem mąki wymieszanej z niewielką ilością wody. Zawiesinę powoli dodajemy do sosu i gotujemy kilka minut, aby się rozeszła. Taka metoda jednak wiąże się z niepotrzebnymi kaloriami. Podpowiadamy, jak zagęścić sos bez użycia mąki.
Sosy jadamy z mięsem, warzywami lub kluskami. To uniwersalne danie, które uwielbia wiele osób. Jak je przyrządzić, aby sos wyszedł idealnie gęsty i kremowy? Najpopularniejszym sposobem jest mąka lub zasmażka. Zasmażkę przygotowujemy poprzez rozgrzanie na patelni tłuszczu – oleju lub masła, a następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dolewamy chłodnego płynu. Zasmażka powinna mieć złoty kolor i konsystencję taką, że z łatwością rozprowadzimy ją po całej patelni. Pamiętajmy jednak, że zawiera ona dużo kalorii.
Świetnym sposobem na zagęszczenie sosu jest użycie rozdrobnionego na mąkę chleba. Jak to zrobić? Wystarczy pokroić stary chleb na kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować na drobno, a następnie dodać do sosu. Tą metodą pozbędziesz się resztek zalegającego pieczywa, a sos stanie się idealnie gęsty.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Innym sposobem jest dodanie do sosu ugotowanych i zblendowanych warzyw. Może to być marchew, pietruszka, soczewica, ziemniaki – to, co akurat jest w kuchni lub zalega w spiżarni. Możemy użyć również mrożonej mieszanki warzywnej po uprzednim ugotowaniu. Dodane do sosu siemię lniane również pomoże w uzyskaniu pożądanego efektu.