Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Drożdże towarzyszą człowiekowi od tysiącleci i początkowo były wykorzystywane do sporządzania odżywczych napojów, ponieważ są bogate w witaminy B, C i D, peptydy, aminokwasy i mikroelementy, takie jak krzemionka, trójwartościowy chrom, fosfor, selen i żelazo. W naszej kulturze drożdże są znane głównie piekarzom chleba i pączków i producentom wina oraz mocnych alkoholi. Ułatwiają fermentację, która przekształca węglowodany w alkohole i dwutlenek węgla. Są widoczne w produkcji alkoholu jako bąbelki lub w pieczeniu jako małe dziurki w ekspandowanym cieście. Jak odżywić nimi rośliny i zapewnić bujne kwitnienie?
Drożdże, które znamy od wieków, mogą być również przydatne w naszym ogrodzie jako nawóz. Zarówno sfermentowany, jak i niesfermentowany. Oprócz pozyskiwania składników odżywczych rośliny czerpią korzyści z komórek drożdży kolonizujących korzenie, co zapewnia ochronę, przed szkodliwymi organizmami. Istnieje kilka sposobów przygotowania nawozu na bazie drożdży. Sfermentowany nawóz przygotowujesz się w naczyniu o pojemności około 10 litrów. Z powodzeniem możesz go użyć również w przypadku roślin doniczkowych, ale również do warzyw, krzewów ozdobnych i drzew owocowych. Nie musisz się przejmować terminem ważności produktu, gdyż ten, któremu skończyła się ważność, również się nada.
Po około 7-8 dniach drożdże powinny fermentować i nawóz jest gotowy do użycia. Pamiętaj! Podczas podlewania roślin, domową mieszankę należy rozcieńczyć, najlepiej 1 szklankę roztworu na 10 l wody.
Oprysk drożdżami piekarskimi można zastosować w przypadku wystąpienia chorób takich jak plamistość, mączniak, szara zgnilizna czy zaraza ziemniaczana. Działa również profilaktycznie i ma na celu zapobieganie chorobom i odstraszenie szkodników. Jak przyrządzić odpowiedni oprysk z drożdży piekarskich?