Kupiła faworki Magdy Gessler, których kilogram kosztuje 190 zł. Zdradziła, jak ocenia ich smak

Okres karnawałowy kojarzy się ze słodkościami, a w szczególności pączkami i faworkami. Użytkowniczka TikToka postanowiła sprawdzić kosztowną propozycję od Magdy Gessler. Faworki znanej restauratorki kosztują bowiem 190 złotych za kilogram.

Wiele osób jest w stanie zapłacić więcej, stawiając na jakość i dobry skład produktu. Do tego grona należy pewna użytkowniczka TikToka, która postanowiła kupić faworki Magdy Gessler w cenie 190 zł za kilogram. Jak oceniła ich smak?

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Wybuch bomby podłożonej w przesyłce w Siecieborzycach/ Fot. Piotr Jędzura/REPORTER/East News Pani Urszula otworzyła paczkę, w której była bomba. "Miałam tylko w głowie, że to mój koniec"

Z czego robi się faworki? Wystarczy pięć składników 

Faworki to chrupiące ciastka mające kształt zawiniętej kokardki. Smażone są w głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Ciasto na faworki składa się z mąki pszennej, żółtek lub całych jajek, tłuszczu, odrobiny spirytusu lub octu oraz cukru. Odpowiednio przyrządzone charakteryzują się kruchością i delikatnością w smaku. Wiele osób wprost je uwielbia i jest w stanie wiele zapłacić, aby je zjeść. Istnieje jednak bariera cenowa, którą nie każdy jest w stanie przekroczyć. Faworki w cukierni Magdy Gessler kosztują 190 zł za kilogram. Czy ta kwota nie jest zbyt wygórowana?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Marcelina Zawadzka Zawadzka świętuje 34. urodziny z ukochanym. "Jesteście cudowni"

Faworki od Magdy Gessler kosztowały 190 zł. Czy były warte tej kwoty?

Użytkowniczka @AGATESTUJE_ zakupiła faworki Gessler, aby sprawdzić, czy są warte swojej ceny. – Zobaczcie, jak one pięknie błyszczą. Pani w sklepie powiedziała, że są posypane srebrem – wyjaśnia na filmie.

Ciastka jednak nie zachwyciły tiktokerki. Oczekiwała delikatniejszego ciasta i większej chrupkości. Oceniła wypieki 7/10. – Jeżeli chodzi o jedzenie, to nie usłyszycie ode mnie, że coś jest za drogie, bo, wiadomo, jakość kosztuje. Jednak po tych faworkach w cenie 190 zł za kilogram spodziewałam się bardziej delikatnego i mniej zbitego ciasta. Są one wciąż dobre. Mają domowy smak. Niemniej jednak po takiej cukierni spodziewałam się czegoś więcej.

Więcej o: