Niektórzy znają je jako pączki hiszpańskie lub poznańskie gniazdka. Są pyszne, mięciutkie oraz idealne na nadchodzący tłusty czwartek 2023. Jak zrobić pączki wiedeńskie, które cudownie smakują i rozpływają się w ustach? Przepis jest łatwiejszy, niż myślisz.
Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Co będzie ci potrzebne? Pączki wiedeńskie przygotujesz z czterech składników
Pączki hiszpańskie są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a do tego potrzebujesz tylko czterech podstawowych składników, by wykonać do nich lekkie jak chmurka ciasto parzone. Z tego przepisu wyjdzie około 20 pączków wiedeńskich. Co będzie niezbędne?
Składniki na ciasto:
- 250 ml wody,
- 200 g mąki pszennej (najlepiej użyć tortowej typ 450),
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- Dodatkowo: szczypta soli, olej do smażenia.
Składniki na lukier:
- 150 g przesianego cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy.
Jak zrobić pączki wiedeńskie? Szybkie wykonanie krok po kroku
- Przygotuj ciasto parzone. W ganku umieść wodę, masło oraz sól, a następnie zagotuj składniki. Teraz do garnka wsyp mąkę i energicznie mieszaj masę przy pomocy rózgi. Gdy będzie jednolita (zacznie odchodzić od ścianek garnka), zdejmij ją z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Miksuj wystudzone ciasto i dodawaj po kolei jajka, by wszystkie składniki się połączyły. Przełóż masę do rękawa cukierniczego tylką w kształcie wyciętej gwiazdy. Z papieru do pieczenia wytnij 20 kwadratów i na każdy z nich nałóż krążki ciasta.
- W szerokim garnku rozgrzej olej do 180 stopni Celsjusza. Wykładaj na niego ciasto papierem do pieczenia do góry, a po minucie go zdejmij. Smaż pączki wiedeńskie przez 3 minuty, a po tym odwróć je i smaż kolejne 4 minuty.
- Jeśli chcesz, przygotuj lukier. Wymieszaj przesiany cukier puder z sokiem z cytryny lub pomarańczy. Polewaj nim wystudzone pączki.