Jak zrobić pączki wiedeńskie na tłusty czwartek 2023? Wystarczą tylko cztery składniki

W tłusty czwartek na twoim talerzu powinien znaleźć się chociaż jeden pączek. Kalorie tego dnia warto sobie odpuścić, by świętować i delektować się pysznymi słodkościami. Jak zrobić pączki wiedeńskie, które będą idealne na ten dzień? Poznaj szybki i sprawdzony przepis, do którego potrzebujesz tylko czterech składników.

Niektórzy znają je jako pączki hiszpańskie lub poznańskie gniazdka. Są pyszne, mięciutkie oraz idealne na nadchodzący tłusty czwartek 2023. Jak zrobić pączki wiedeńskie, które cudownie smakują i rozpływają się  w ustach? Przepis jest łatwiejszy, niż myślisz.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Co będzie ci potrzebne? Pączki wiedeńskie przygotujesz z czterech składników

Pączki hiszpańskie są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a do tego potrzebujesz tylko czterech podstawowych składników, by wykonać do nich lekkie jak chmurka ciasto parzone. Z tego przepisu wyjdzie około 20 pączków wiedeńskich. Co będzie niezbędne?

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody,
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej użyć tortowej typ 450),
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • Dodatkowo: szczypta soli, olej do smażenia.

Składniki na lukier:

  • 150 g przesianego cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy.

Jak zrobić pączki wiedeńskie? Szybkie wykonanie krok po kroku

  1. Przygotuj ciasto parzone. W ganku umieść wodę, masło oraz sól, a następnie zagotuj składniki. Teraz do garnka wsyp mąkę i energicznie mieszaj masę przy pomocy rózgi. Gdy będzie jednolita (zacznie odchodzić od ścianek garnka), zdejmij ją z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Miksuj wystudzone ciasto i dodawaj po kolei jajka, by wszystkie składniki się połączyły. Przełóż masę do rękawa cukierniczego tylką w kształcie wyciętej gwiazdy. Z papieru do pieczenia wytnij 20 kwadratów i na każdy z nich nałóż krążki ciasta.
  3. W szerokim garnku rozgrzej olej do 180 stopni Celsjusza. Wykładaj na niego ciasto papierem do pieczenia do góry, a po minucie go zdejmij. Smaż pączki wiedeńskie przez 3 minuty, a po tym odwróć je i smaż kolejne 4 minuty. 
  4. Jeśli chcesz, przygotuj lukier. Wymieszaj przesiany cukier puder z sokiem z cytryny lub pomarańczy. Polewaj nim wystudzone pączki.
Więcej o: