Choć za oknem jeszcze zima, powoli przygotowujemy się na wiosenne porządki w ogrodzie. Warto, aby w tym roku nie zabrakło w nim także czosnku. To popularne warzywo, które doceniamy nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości lecznice. Jak i kiedy sadzić czosnek?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek możemy sadzić w dwóch terminach: wiosną oraz jesienią. W pierwszym przypadku zazwyczaj robi się to w marcu lub kwietniu. Warto jednak wiedzieć, że z powodu wyjątkowo ciepłych zim sezon zaczyna się niekiedy nawet w lutym. Wszystko zależy od tego, jak szybko ziemia odmarznie. Tak wcześnie zasadzony czosnek także obdaruje nas obfitymi plonami, należy jednak pamiętać o kilku kwestiach.
W ogrodzie wybierz miejsce słoneczne o żyznej, próchnicznej, wilgotnej i przepuszczalnej ziemi. Warto, aby obok niego pojawiła się nasturcja, która chroni przed nicieniami i pchełkami, cząber i rumianek, które korzystnie wpłyną na jego rozwój i wzmocnią smak, czy krwawnik, który przyciąga owady zapylające. Oprócz tego w jego towarzystwie dobrze będą rosły takie rośliny jak ogórki, pomidory, sałata, burak ćwikłowy, bazylia, marchew, a także malina, truskawka, drzewa i krzewy owocowe. Wszystko dzięki dużej zawartości fitoncydów, które odstraszają szkodniki i hamują rozwój grzybów i bakterii.
Zasadź jedynie główki zdrowe, twarde i nieuszkodzone, najlepiej kupione w sklepie ogrodniczym. Te ze spożywczego rzadko nadają się do ogrodu, ze względu na konserwację, która ma uchronić go przed psuciem się. W sadzeniu istotne są trzy zasady. Najpierw podziel główkę na ząbki. Ważne, aby zachować przy każdej fragment piętki! Następnie posadź je w odstępach co 5-10 cm, na głębokości od 3 do 5 cm. Pamiętaj, by pomiędzy rzędami zachować 30 cm odstępu, a ziemię wokół cebulek docisnąć. Te proste triki sprawią, że czosnek wyrośnie duży i zdrowy!