Odrobina tego produktu poradzi sobie nawet z zaschniętym tłuszczem. Okap będzie lśnił

Czyszczenie nagromadzonego tłuszczu na kratce z okapu bywa prawdziwą zmorą. Aby uniknąć uporczywego szorowania, warto sięgnąć po domowe sposoby. Istnieje produkt, który szybko poradzi sobie z zabrudzeniami. Większość z nas posiada go w kuchni.

Okap jest niezbędnym elementem w kuchni. Pochłania parę i zapachy unoszące się podczas gotowania. Niestety jego czyszczenie bywa kłopotliwe. Podpowiadamy, jak usunąć tłuste plamy z kratki okapu w szybki sposób.

Zobacz wideo Przykry zapach z kuchennego zlewu? Dwa składniki wystarczą, by sobie z nim poradzić

Czym wyczyścić kratkę z okapu? Istnieje kilka sposobów

Nikomu nie trzeba mówić, że z tłuszczem świetnie radzi sobie płyn do mycia naczyń. Do pojemnika z wodą wystarczy wlać pół szklanki płynu, włożyć kratkę i pozostawić przynajmniej na 15 minut. Po tym czasie należy przetrzeć ją gąbką, a następnie suchą ściereczką. Sprawdzonym sposobem jest również ocet. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą w proporcjach 2:1 i przelać do butelki z atomizerem. Taką mieszanką spryskujemy kratkę i pozostawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu opłukujemy i wycieramy do sucha.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowy sposób na czystą kratkę z okapu. Bez szorowania

Świetnym domowym sposobem na poradzenie sobie z kurzem i tłuszczem na kratce od okapu jest oliwa z oliwek. Czyszczenie plam z tłuszczu tłuszczem wydaje się nieprawdopodobne, ale oliwa idealnie radzi sobie z tego typu zabrudzeniami. 

Najpierw nanieś oliwę na całą powierzchnię, którą chcesz umyć. Szmatkę z mikrofibry zamocz w ciepłej wodzie, a potem połóż na kratce. Po 15 minutach ją zdejmujemy, przecieramy kratkę gąbką i wycieramy do sucha. To sposób, który nadaje się nie tylko do czyszczenia okapów blaszanych czy stalowych, ale dobrze sprawdzi się również przy plastikowych. Warto przecierać kratkę oliwą z oliwek przynajmniej dwa razy w tygodniu. Unikniemy wówczas cięższych i trudnych do usunięcia zabrudzeń.

Więcej o: