Dolej pod koniec do ciasta i usmaż. Naleśniki wyjdą idealnie cienkie i będą rozpływać się w ustach

Naleśniki są ulubieńcem dzieci i dorosłych. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Gdy klasyczna wersja śniadania zaczyna nudzić, warto wypróbować przepis na crepes, czyli naleśniki francuskie. Niezapomnianego smaku nada sekretny składnik dodany do ciasta przed smażeniem.

Naleśniki uwielbiają praktycznie wszyscy zarówno dorośli, jak i dzieci. To proste i szybkie śniadanie, którego przygotowanie nie wymaga wiele czasu i wysiłku. Gdy klasyczne ciasto i smak zaczynają nudzić, warto poeksperymentować w kuchni i stworzyć coś nowego. Dobrym zamiennikiem będą naleśniki francuskie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne

Czym charakteryzują się naleśniki francuskie? Crepes z dodatkiem kremówki

Choć naleśniki francuskie uwielbiają przede wszystkim Francuzi, znane są już na całym świecie. Jako narodowy przysmak często goszczą na śniadanie w wielu domach, ale można je też kupić w przydrożnych budkach czy naleśnikarniach. Nieco różnią się od znanej nam wersji. Dodaje się do nich więcej jajek i płynów, dzięki czemu po usmażeniu są bardzo cienkie i delikatne. Zazwyczaj składa się je w kopertę. 

Do ciasta można dodać sekretny składnik, którym jest śmietana kremówka — standardowo nie dodaje się go jednak do crepes. Pomysłodawcą był znany francuski szef kuchni, Michel Roux. 

Anne Hathaway40-letnia Anne Hathaway bez makijażu. "Wcale się nie starzejesz"

Przepis na naleśniki francuskie. Dolej pod koniec, a będą elastyczne i cienkie

Składniki:

  • 1 szklanka zimnego mleka;
  • 1/2 szklanki gazowanej wody;
  • 3 jajka;
  • 50 g masła;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka cukru pudru lub cukru waniliowego;
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło na niewielkiej patelni i małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Wbij do miski jajka, wlej mleko, wodę i zmiksuj.
  3. Przesiej do miski z mokrymi składnikami mąkę, dodaj sól i cukier. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Dodaj śmietankę, ostudzone masło i ponownie zmiksuj.
  5. Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki. W razie potrzeby natłuść powierzchnię niewielką ilością masła, jednak ze względu na tłuszcz zawarty w cieście może nie być to konieczne.

Jak się pozbyć rybików cukrowych? (Zdj. ilustracyjne)Jak pozbyć się rybików z łazienki? Wypróbuj niezawodne pułapki na owad

Więcej o: