Szybki przepis na pączki. Zrobisz je w 15 minut! Będą idealne na tłusty czwartek 2023

Większość domowych wypieków smakuje lepiej niż ich odpowiedniki dostępne do kupienia w sklepach. Podobnie jest z pączkami na tłusty czwartek. Nie każdy jednak ma czas na spędzenie kilku godzin w kuchni. Jeśli chcesz przygotować smakołyki w ekspresowym tempie, poznaj ten przepis. Przyrządzenie słodkości zajmie ci tylko 15 minut.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Przyrządzenie pączków na tłusty czwartek wcale nie musi być czasochłonne. W rzeczywistości, aby przygotować słodką przekąskę, potrzebujesz jedynie 15 minut. Co ciekawe, nie potrzebujesz do nich drożdży. Jak upiec przysmak tak szybko? Wystarczy, że będziesz podążać za wskazówkami zawartymi w tym przepisie

Zobacz wideo Prosty przepis na pączki, które zrobisz w 15 minut. Idealne na tłusty czwartek 2022

Poranek Wypij szklankę tego napoju po przebudzeniu. Zadziała jak kawa

Przepis na pączki w 15 minut. Przyrządzisz je ekspresowo

Aby przygotować pyszne pączki w kwadrans, potrzebujesz: 

  • 120 ml maślanki,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 40 g roztopionego masła,
  • odrobina soli,
  • olej do smażenia,
  • dowolne nadzienie, np. marmolada lub dżem.

W liście składników brakuje drożdży. To nie pomyłka. Zagniatanie ciasta na pączki może zająć sporo czasu. Chcąc przygotować je w 15 minut, należało poszukać alternatyw. Nie przejmuj się, przekąski bez tego składnika i tak są obłędnie pyszne.

Na roletach pojawiła się pleśń? Pozbędziesz się jej skutecznie dzięki tej miksturze. Jest banalnie prosta Jak pozbyć się pleśni na roletach? Wystarczy jeden produkt

Jak przygotować pyszne pączki? Przepis, który warto znać

  1. Na początku upewnij się, że maślanka, z której korzystasz, ma temperaturę pokojową. Następnie do małego rondelka włóż masło i roztop je na niskim ogniu.
  2. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesyp cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a także przesiej mąkę.
  3. Do drugiej miski wlej maślankę i roztopione masło. Przez chwile je mieszaj. Następnie przelej mokre składniki do suchych i zmiksuj je mikserem na średnich obrotach. Rób to, dopóki nie staną się jednolitą masą. 
  4. Do głębszej patelni lub garnka wlej olej do smażenia pączków. Rozgrzej tłuszcz. Następne z gotowego ciasta uformuj kulki o średnicy około 5 centymetrów. Powoli kładź je na gorącym oleju i smaż, aż uzyskają piękny złoty kolor z obu stron. 
  5. Na koniec osusz je ręcznikiem papierowym i za pomocą strzykawki cukierniczej nadziej je marmoladą lub innym dowolnym nadzieniem. Możesz również udekorować je lukrem bądź cukrem pudrem.
Więcej o: