Sekret długowieczności z lodówki? Bułgarzy regularnie jedzą ten produkt. Pamiętaj o jednej zasadzie

Jaki jest sekret długowieczności? Wielu zadaje sobie to pytanie, jednak do tej pory nikt nie odnalazł na nie odpowiedzi. Pewien badacz powiązał jeden produkt z receptą na długowieczność. Jest jednak zasada, której należy przestrzegać.

Nie od dziś wiadomo, że jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i życie. Rosyjski badacz wykazał związki pomiędzy spożywaniem pewnego produktu a długowiecznością.

Zobacz wideo Małgorzata Rozenek zrezygnowała z mięsa i alkoholu. Jej must have to pewne masło i jogurt!

Czy rosyjski badacz odkrył sekret długowieczności? Powiązał jeden produkt z dłuższym życiem 

Rosyjski uczony, laureat Nagrody Nobla, Ilja Miecznikow przez wiele lat szukał odpowiedzi na pytanie, jaki jest sekret długowieczności. Przyjrzał się słynącym z długowieczności Bułgarom. Wziął pod lupę stulatków żyjących w tym kraju. Powolny tryb życia, jaki prowadzili, mała ilość stresu, aktywność fizyczna sprawiają, że Bułgarzy żyją znacznie dłużej niż inne narodowości. Jednak Miecznikow odkrył jeszcze jedną zaskakującą informację. Dieta Bułgarów oparta jest na jogurtach, w których zawarte są bakterie lactobacillus delbrueckii, czyli lactobacillus bulgaricus. Mają one ogromny wpływ na nasze zdrowie. Czym są?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Pożyteczne bakterie. Regularne spożywanie jogurtów ma dobroczynny wpływ na nasz organizm

Lactobacillus bulgaricus znajdujące się w kwaśnym mleku, jogurtach i kefirach to bakterie probiotyczne mające wpływ na procesy trawienia, zapobieganie infekcji przewodu pokarmowego oraz budowanie pozytywnych kolonii bakterii w naszym organizmie. Mają wpływ na nasz układ trawienny – zapobiegają zaparciom i biegunkom oraz obniżają pH żołądka. Badacz powiązał regularne spożywanie jogurtów przez Bułgarów z sekretem na długowieczność i dobre zdrowie. Warto pamiętać, aby wybierać jogurty o odpowiednim składzie. Lepiej unikać tych ze wsadem owocowym i słodzonym cukrem.

Więcej o: