Zwykle gotowania to niezwykle przyjemna czynność, która staje się mniej lubiana, gdy zaczynamy kroić cebulę. Wszystko dlatego, że po rozkrojeniu jej zaczynają wydzielać się drażniące gazy, które sprawiają, że oczy pieką i łzawią. Jak sobie z tym poradzić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Istnieje pewien fantastyczny sposób na to, by cebula podczas obierania i krojenia nie drażniła oczu. Dodatkowo trik ten sprawia, że smak warzywa stanie się łagodniejszy - będzie mniej pikantna, lecz nadal pozostanie słodka. Jeśli nie lubisz, gdy cebula ma intensywny aromat, ten sposób będzie dla ciebie idealnym wyborem. Co należy zrobić? Umieść cebulę w zamrażarce lub w bardzo zimnej wodzie z dodatkiem lodu. Dzięki temu po około 20 minutach możesz przystąpić do krojenia. Łzy nie polecą z oczu, a cebula będzie mniej pikantna, lecz nadal przyjemnie słodka po usmażeniu.
Zależy ci na tym, by nie stracić walorów smakowych cebuli, ale nie chcesz też, by poleciały łzy podczas jej krojenia oraz obierania? Zastosuj zabawny trik z TikToka, który jest nie tylko skuteczny, lecz także łatwy w zastosowaniu. Sięgnij po pokrywkę od garnka i umieścić ją przed twarzą. Nałóż kaptur na głowę, a następnie zaciśnij go tak, byś nie musiała przytrzymywać pokrywki dłonią. Dokładnie tak, jak pokazano to na poniższym filmiku:
Ten trik może wyglądać zabawnie, kiedy się go stosuje, jednak jest niezwykle skuteczny. A do tego możesz zastosować go od razu i nie stracić przy tym walorów smakowych cebuli. Co o tym sposobie piszą internauci?
Czemu ja o tym wcześniej nie widziałam? To jest genialne!
To właściwie świetny pomysł. Muszę spróbować.
Lepszy sposób niż zakładanie okularów do pływania.