Patelnia brudzi się i przypala zarówno na zewnątrz, jak i w środku. W głównej mierze do efektu przyczynia się zasychający tłuszcz, którego nie usuwa się od razu. Czas i zaniedbanie sprawiają, że przypalenia są coraz trudniejsze do zlikwidowania, a problem narasta. Na szczęście można go rozwiązać prostymi i tanimi sposobami, które nie są wymagające zarówno pod względem czasu, jak i pracy. Sprawdź, jak w prosty sposób pozbyć się przypaleń ze spodu patelni.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Okazuje się, że trudne do usunięcia zabrudzenia z przypalonego tłuszczu na spodzie patelni można w prosty sposób usunąć dzięki mieszance domowych produktów z kuchni i łazienki.
Większość z nas ma w domu ocet. Sprawdzony produkt może stanowić doskonałą alternatywę dla chemicznych preparatów, których zazwyczaj używamy do czyszczenia. Ze względu na kwaśny odczyn poradzi sobie z rdzawymi osadami czy mydłem. Okazuje się, że upora się również z tłustymi i zaschniętymi zabrudzeniami na patelni aluminiowej i stalowej. Pamiętaj, że metoda nie powinna być stosowana na powierzchniach emaliowanych.
Na niewielkie zabrudzenia sprawdzi się też zwilżenie kulki z folii aluminiowej lub gąbki octem i wyczyszczenie powierzchni. Na koniec wystarczy umyć patelnię.