Jak doczyścić patelnię? Namocz spód i zaczekaj 10 minut, a zapomnisz o szorowaniu

Osiadający na patelni tłuszcz w połączeniu w wysoką temperaturą to szybki sposób na powstanie trudnych do usunięcia zabrudzeń. Podczas gdy niektórzy rozważają zakup nowej patelni, inni szukają sposobów, by wyczyścić jej spód. Proces nie musi być trudny - pomogą produkty z kuchni i łazienki.

Patelnia brudzi się i przypala zarówno na zewnątrz, jak i w środku. W głównej mierze do efektu przyczynia się zasychający tłuszcz, którego nie usuwa się od razu. Czas i zaniedbanie sprawiają, że przypalenia są coraz trudniejsze do zlikwidowania, a problem narasta. Na szczęście można go rozwiązać prostymi i tanimi sposobami, które nie są wymagające zarówno pod względem czasu, jak i pracy. Sprawdź, jak w prosty sposób pozbyć się przypaleń ze spodu patelni.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak najłatwiej wyczyścić urządzenia kuchenne - piekarnik, zmywarkę i kran?

Czym doczyścić patelnię? Zazwyczaj używasz jej do czyszczenia zębów, tym razem zaaplikuj na spód naczynia

Okazuje się, że trudne do usunięcia zabrudzenia z przypalonego tłuszczu na spodzie patelni można w prosty sposób usunąć dzięki mieszance domowych produktów z kuchni i łazienki.

  1. Zmieszaj jedną łyżeczkę pasty do zębów, sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń.
  2. Zaaplikuj powstałą mieszanką na przypalony spód patelni.
  3. Odczekaj 10 minut i umyj powierzchnię. Na mocne zabrudzenia sprawdzi się delikatne szorowanie gąbką do mycia naczyń.

Jak wyczyścić patelnię od spodu? Pomoże ocet z kuchennej szafki

Większość z nas ma w domu ocet. Sprawdzony produkt może stanowić doskonałą alternatywę dla chemicznych preparatów, których zazwyczaj używamy do czyszczenia. Ze względu na kwaśny odczyn poradzi sobie z rdzawymi osadami czy mydłem. Okazuje się, że upora się również z tłustymi i zaschniętymi zabrudzeniami na patelni aluminiowej i stalowej. Pamiętaj, że metoda nie powinna być stosowana na powierzchniach emaliowanych.

  1. Namocz patelnię w occie tak, by zakryć płynem cały spód.
  2. Po kilku godzinach delikatnie wyszoruj powierzchnię — brud powinien odejść z łatwością, jednak jeśli tak się nie dzieje, możesz się wspomóc drewnianą łopatką.
  3. Umyj patelnię wodą z płynem do mycia naczyń.

Na niewielkie zabrudzenia sprawdzi się też zwilżenie kulki z folii aluminiowej lub gąbki octem i wyczyszczenie powierzchni. Na koniec wystarczy umyć patelnię.

Więcej o: