Jak zrobić kopytka ziemniaczane, które będą miękkie i smaczne? Wypróbuj metodę czwórki

Jak zrobić kopytka ziemniaczane, które będą idealnie miękkie i sprężyste? Wykorzystaj zasadę czwórki, a zawsze wyjdą niezwykle smaczne. Ten sposób sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy nie trzymasz się konkretnego przepisu lub nie znasz dokładniej ilości ziemniaków. Jak zrobić kopytka metodą czwórki? To łatwiejsze niż myślisz.

Kopytka są świetnym pomysłem na pyszne oraz sycące danie, które można okrasić dowolnymi dodatkami. Zrobisz je zarówno na słodko, jak i na słono, a podstawowy przepis jest niezwykle łatwy do przygotowania. Wystarczy trzymać się jednej zasady, a kopytka wyjdą idealne.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kopytka z serem, kopytka dyniowe czy kopytka ze szpinakiem? Dodatki, które urozmaicą każdy przepis

Kopytka możesz przygotować w wersji podstawowej, jak i z różnymi ciekawymi dodatkami, które urozmaicą to danie. Najbardziej klasyczna jest wersja z serem, lecz coraz częściej można też spotkać przepisy z dodatkiem dyni lub szpinaku. Stosując zasadę czwórki, zawsze będziesz mogła z łatwością dopasować kolejne składniki, które urozmaicą twój obiad.

Pamiętaj jednak o tym, by wszystkie składniki były wystudzone - szczególnie ziemniaki. Należy je też rozdrobnić za pomocą specjalnej praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie korzystaj w tym celu z blendera, ponieważ masa ziemniaczana wyjdzie zbyt gładka.

Jak zrobić kopytka ziemniaczane? Zastosuj metodę czwórki

Do przygotowania kopytek potrzebujesz tak naprawdę czterech składników. Gdy opanujesz już podstawowy przepis i poznasz idealną konsystencję ciasta, z łatwością będziesz mogła dodawać do niego różne urozmaicające składniki takie jak biały ser, szpinak czy dynia. Na czym polega metoda czwórki?

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę na stolnicę. Przez chwilę ugnieć je w jednolitą masę, a następnie podziel ją na cztery części. Jedną z nich odłóż na bok, a powstałe miejsce wypełnij mąką pszenną. Dzięki temu uzyskasz idealne proporcje. Dołóż do całości odłożoną wcześniej masę ziemniaczaną, dwie łyżki mąki ziemniaczanej oraz jedno jajko, a następnie zagnieć ciasto. Rób to krótko, by nie zaczęło się lepić. Kopytka gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawaj ze śmietaną i cukrem lub ulubionym sosem.

Więcej o: