Kopytka są świetnym pomysłem na pyszne oraz sycące danie, które można okrasić dowolnymi dodatkami. Zrobisz je zarówno na słodko, jak i na słono, a podstawowy przepis jest niezwykle łatwy do przygotowania. Wystarczy trzymać się jednej zasady, a kopytka wyjdą idealne.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kopytka możesz przygotować w wersji podstawowej, jak i z różnymi ciekawymi dodatkami, które urozmaicą to danie. Najbardziej klasyczna jest wersja z serem, lecz coraz częściej można też spotkać przepisy z dodatkiem dyni lub szpinaku. Stosując zasadę czwórki, zawsze będziesz mogła z łatwością dopasować kolejne składniki, które urozmaicą twój obiad.
Pamiętaj jednak o tym, by wszystkie składniki były wystudzone - szczególnie ziemniaki. Należy je też rozdrobnić za pomocą specjalnej praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie korzystaj w tym celu z blendera, ponieważ masa ziemniaczana wyjdzie zbyt gładka.
Do przygotowania kopytek potrzebujesz tak naprawdę czterech składników. Gdy opanujesz już podstawowy przepis i poznasz idealną konsystencję ciasta, z łatwością będziesz mogła dodawać do niego różne urozmaicające składniki takie jak biały ser, szpinak czy dynia. Na czym polega metoda czwórki?
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę na stolnicę. Przez chwilę ugnieć je w jednolitą masę, a następnie podziel ją na cztery części. Jedną z nich odłóż na bok, a powstałe miejsce wypełnij mąką pszenną. Dzięki temu uzyskasz idealne proporcje. Dołóż do całości odłożoną wcześniej masę ziemniaczaną, dwie łyżki mąki ziemniaczanej oraz jedno jajko, a następnie zagnieć ciasto. Rób to krótko, by nie zaczęło się lepić. Kopytka gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawaj ze śmietaną i cukrem lub ulubionym sosem.