Faworki to tradycyjny przysmak przygotowywany z okazji tłustego czwartku. Zwykle smażone są na głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Wiele osób rezygnuje jednak z ich przygotowywania samodzielnie. Powodem jest konieczność długiego wyrabiania. Istnieje jednak prosty trik, który pozwoli znacznie ułatwić zadanie. Sprawdź, jak zrobić faworki w kilka chwil.
Więcej sprawdzonych trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sekretem idealnie chrupkich faworków jest odrobina spirytusu, który spulchnia ciasto i zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Jak się robi faworki? By ciasto było chrupiące i kruche, konieczne jest też długie wyrabianie masy. Niektórzy sięgają też po bicie ciasta wałkiem. To jednak sprawia, że zadanie staje się męczące. To dlatego warto wypróbować ten banalny trik. O czym mowa? O zmieleniu ciasta przez maszynkę do mięsa. Zamontuj sitko o grubych oczkach i 2-3 razy przepuść ciasto przez maszynkę. Dzięki temu osiągniesz taki sam efekt jak po długim wyrabianiu. Ciasto będzie gładkie i elastyczne, a po zmieleniu także idealnie napowietrzone. Cały proces przygotowywania ciasta nie zajmie ci więcej niż 15 minut.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie: