Faworki idealne na tłusty czwartek 2023. Gotowe w 15 minut bez bicia wałkiem i męczącego wyrabiania

Zastanawiasz się, jak zrobić faworki? Do wyboru mamy wiele przepisów na ten chrupki przysmak. Wiele z nich wymaga od nas jednak długiego i męczącego wyrabiania ciasta. Jednak z tym przepisem to banalnie proste.

Faworki to tradycyjny przysmak przygotowywany z okazji tłustego czwartku. Zwykle smażone są na głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Wiele osób rezygnuje jednak z ich przygotowywania samodzielnie. Powodem jest konieczność długiego wyrabiania. Istnieje jednak prosty trik, który pozwoli znacznie ułatwić zadanie. Sprawdź, jak zrobić faworki w kilka chwil.

Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Więcej sprawdzonych trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tłusty czwartek 2023. Jak zrobić faworki idealne?

Sekretem idealnie chrupkich faworków jest odrobina spirytusu, który spulchnia ciasto i zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Jak się robi faworki? By ciasto było chrupiące i kruche, konieczne jest też długie wyrabianie masy. Niektórzy sięgają też po bicie ciasta wałkiem. To jednak sprawia, że zadanie staje się męczące. To dlatego warto wypróbować ten banalny trik. O czym mowa? O zmieleniu ciasta przez maszynkę do mięsa. Zamontuj sitko o grubych oczkach i 2-3 razy przepuść ciasto przez maszynkę. Dzięki temu osiągniesz taki sam efekt jak po długim wyrabianiu. Ciasto będzie gładkie i elastyczne, a po zmieleniu także idealnie napowietrzone. Cały proces przygotowywania ciasta nie zajmie ci więcej niż 15 minut.

ChruścikiNie dodawaj tej mąki do faworków. Zastosuj te zasady, a będą idealne

Przepis na chrusty. Faworki będą doskonałe

Potrzebne składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki spirytusu,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę.
  2. W kopczyku zrób dołek. Wbij do środka żółtka. Dodaj śmietanę, cukier puder, sól i spirytus.
  3. Zagnieć ciasto. Przemiel je 2-3 razy przez grube oczka maszynki do mielenia mięsa.
  4. Wykonaj ze zmielonego ciasta kulkę i podziel ją na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkuj, drugą zawiń w folię spożywczą lub przykryj ściereczką.
  5. Podziel rozwałkowane ciasto na paski.
  6. Natnij je w środku i przekładaj jeden koniec przez dziurkę.
  7. Rozgrzej olej do temperatury 180°C. Smaż faworki do uzyskania złotego koloru.
  8. Odcedź łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym. Gdy delikatnie przestygną, posyp cukrem pudrem.

Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]Jak zrobić pączki wiedeńskie? Wystarczą tylko cztery składniki

Więcej o: