Kto nie lubi mięciutkich pączków? Wszyscy je kochamy i aby znaleźć tego idealnego, odwiedzamy szereg cukierni. Podpowiadamy, jak w domowym zaciszu zrobić przepyszne pączki na tłusty czwartek. Istnieje tajemniczy składnik, o którym należy pamiętać, a wypieki będą lepsze niż z renomowanej cukierni.
Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Sekretny składnik ciasta na pączki. Wystarczy 1,5 łyżki, a pączki wyjdą wyśmienite
W 2023 roku tłusty czwartek przypada na 16 lutego. To dzień, w którym bezkarnie możemy objadać się słodkościami. Pamiętajmy jednak, że smażone na tłuszczu pączki zawierają sporo kalorii, dlatego warto do nich dodać alkohol. Dzięki niemu ciasto nie nasiąknie tłuszczem. W czasie smażenia alkohol z nich wyparuje, a tłuszcz nie wniknie do środka. Nasze słodkości nie będą tak kaloryczne.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na domowe pączki. Idealne na tłusty czwartek
Składniki na domowe pączki:
- pół kilo mąki pszennej (typ 450 lub 500)
- 60 g drożdży
- 100 g masła
- 100 g cukru
- szklanka mleka
- jajko
- 4 żółtka
- 1,5 łyżki wódki lub spirytusu
- Pierwszym krokiem jest rozczyn – do miski pokrusz drożdże i utrzyj je z łyżeczką cukru. Następnie dodaj ciepłe mleko i 4 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby rozczyn urósł. Przykryj go suchą ściereczką. Po 15 minutach będzie gotowy.
- W mniejszym garnku rozbij jajko, dodaj żółtka i cukier. Ucieraj na puszystą masę w kąpieli wodnej.
- Przygotuj ciasto na pączki – przesiej do miski mąkę, wlej gotowy rozczyn i dodaj masę z jajek. Ciasto wyrabiaj dłońmi i powoli dodawaj ciepłe masło. Kiedy ciasto będzie wyrobione, dodaj alkohol. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę. Rozwałkuj placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinaj krążki, na każdym umieść łyżeczkę dżemu lub marmolady i zlep. Gotowe, lecz jeszcze surowe pączki, pozostaw na pół godziny, aby trochę podrosły, a następnie w szerokim garnku rozgrzej olej. Pączki smaż około 2 minut z każdej strony.