Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki. Jeden banalnie prosty trik sprawi, że przygotujesz je szybciej

Uwielbiasz chrupiące placki ziemniaczane, ale nigdy nie chce ci się ucierać ziemniaków? To żmudny i czasochłonny proces, którego większość osób nie lubi robić. Istnieje jednak świetna alternatywa. Podpowiadamy, jak przygotować tę pyszną potrawę w szybszy sposób.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? To możliwe. Wystarczy jeden prosty trik, a przygotowywanie tego przepysznego dania będzie znacznie prostsze. Placki wychodzą idealnie chrupiące i miękkie w środku. 

Zobacz wideo Przepis na pizzę według Hapsa

Zapomnij o tarce. Istnieje szybszy sposób na pyszne placki ziemniaczane

Rumiane i chrupiące placki ziemniaczane to potrawa, której nie można się oprzeć. Do przyrządzenia jej w sposób tradycyjny najczęściej używamy surowych ziemniaków. Należy zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach, dodać cebulę i odpowiednio doprawić. Istnieje jednak szybszy sposób. Wystarczy użyć… ugotowanych wcześniej warzyw. To również dobry sposób na niemarnowanie żywności, ponieważ możemy użyć ziemniaków z dnia poprzedniego.

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Użyj ugotowanych wcześniej warzyw

Ważnym elementem przygotowania idealnych placków ziemniaczanych jest zeszklona na maśle cebula. Nie zapominajmy o niej, gdyż nadaje naszemu daniu specyficzny posmak. Nie zapominajmy również o solidnym doprawieniu placków solą, pieprzem i majerankiem. 

Do przyrządzenia placów z ugotowanych ziemniaków potrzebujemy:

  • pół kilo ziemniaków
  • cebulę czerwoną
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżkę mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • jajko
  • tłuszcz do smażenia
  • masło 
  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odparuj i przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków i dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Następnie do masy wsyp obie mąki, wbij jajko i wymieszaj.
  3. Z otrzymanej masy formuj cienkie placki i usmaż je na dobre rozgrzanym tłuszczu.
  4. Placki można podawać z kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem pieczarkowym.
Więcej o: