Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? To możliwe. Wystarczy jeden prosty trik, a przygotowywanie tego przepysznego dania będzie znacznie prostsze. Placki wychodzą idealnie chrupiące i miękkie w środku.
Rumiane i chrupiące placki ziemniaczane to potrawa, której nie można się oprzeć. Do przyrządzenia jej w sposób tradycyjny najczęściej używamy surowych ziemniaków. Należy zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach, dodać cebulę i odpowiednio doprawić. Istnieje jednak szybszy sposób. Wystarczy użyć… ugotowanych wcześniej warzyw. To również dobry sposób na niemarnowanie żywności, ponieważ możemy użyć ziemniaków z dnia poprzedniego.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ważnym elementem przygotowania idealnych placków ziemniaczanych jest zeszklona na maśle cebula. Nie zapominajmy o niej, gdyż nadaje naszemu daniu specyficzny posmak. Nie zapominajmy również o solidnym doprawieniu placków solą, pieprzem i majerankiem.
Do przyrządzenia placów z ugotowanych ziemniaków potrzebujemy: