Zamiast wylewać do zlewu, podlej paprotkę. Będzie rosła jak na drożdżach

Paprocie od lat znajdują się wśród najpopularniejszych roślin doniczkowych. Oczyszczają powietrze, są stosunkowo łatwe w uprawie, a ich bujne zielone liście potrafią cieszyć oko latami. By roślina zdrowo się rozwijała, warto sięgnąć po domowe nawozy.

Paprocie jako rośliny doniczkowe cieszą się sporą popularnością. Od lat królują w wielu domach, a ich bujne zielone liście przyciągają uwagę. Zdarza się jednak, że roślina marnieje, a liście usychają. To może być znak, że musimy zmienić etapy pielęgnacji paproci. Dobrym sposobem jest sięgnięcie po domowej roboty nawozy.

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Więcej sprawdzonych porad przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zalej gorącą wodą i podlej paprotki. Domowy nawóz, który sprawi, że będzie rosła jak szalona

Jednym z najprostszych domowych sposobów na pielęgnację i odżywienie paproci są fusy z herbaty lub kawy. Taki napar doskonale sprawdzi się w podlewaniu. Możesz wykorzystać np. zaparzone już fusy, pamiętaj jednak, by stosować takie bez dodatków w postaci cukru lub mleka. Najlepiej sprawdzi się czarna herbata, ale równie dobrze możesz wykorzystać napary ziołowe z pokrzywy, szałwii, rumianku czy skrzypu polnego.

  • Łyżkę fusów po kawie zalej szklanką gorącej wody i odstaw do zaparzenia.
  • Torebkę lub dwie herbaty zalej gorącą wodą i odstaw do zaparzenia.

Przestudzonym naparem podlej paprotki, ale też skrzydłokwiat, anturium czy inne rośliny doniczkowe, które preferują kwaśne lub neutralne pH podłoża. Przesuszone fusy możesz wysypać też na wierzch ziemi, pamiętaj jednak, by wymieszać je z pierwszą warstwą podłoża. W przeciwnym razie może to doprowadzić do tworzenia się pleśni. Taki domowy nawóz stosuj raz w miesiącu.

Nie wylewaj do zlewu. Lepiej podlej rośliny. Bajecznie prosty nawóz do paprotek

Innym sposobem na odżywienie paproci i dostarczenie jej niezbędnych składników odżywczych jest... woda po gotowaniu warzyw. Pamiętaj jednak, że nie może być doprawiona solą! W zależności od rodzaju warzyw, w takim wywarze znajdują się m.in. potas, żelazo, magnez, fosfor, skrobia, wapń, błonnik czy witaminy z grupy A, B i E. Po ugotowaniu odlej wodę i odstaw do przestudzenia, a następnie podlej rośliny doniczkowe. W tym celu możesz też wykorzystać wodę po płukaniu ryżu, a nawet płukaniu owoców i warzyw.

Więcej o: