Gotujesz ziemniaki w ten sposób? To błąd! Tracisz cenne witaminy i minerały

Choć ugotowanie ziemniaków na obiad z pozoru wydaje się rzeczą prostą i nieskomplikowaną, okazuje się, że lubimy powielać trzy częste błędy. Sprawiają one, że w tym popularnym warzywie pozostaje mniej odżywczych właściwości. Jak zrobić to dobrze?

Ziemniaki cieszą się w Polsce wyjątkową popularnością. Choć przez lata uważano je za produkt wysokokaloryczny i ciężkostrawny, dziś wiemy, że było to nieprawdą. Chętnie gotujemy je do obiadu, gdzie w towarzystwie kotleta mielonego i mizerii smakuje wybornie. Okazuje się jednak, że sposób, w jaki to robimy, ma ogromne znaczenie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Jak gotować ziemniaki, by były pyszne i zdrowe? Nie popełniaj tych 3 błędów

Anita Wrońska, która na TikToku prowadzi kanał poświęcony kulinariom, pokazała 3 najczęstsze błędy, jakie popełniamy podczas gotowania ziemniaków. Z pozoru nieistotne niuanse mają ogromne znaczenie, gdyż wpływają na ilość witamin i minerałów, które znajdziemy w tym warzywie. Co zrobić, aby podczas gotowania ich nie tracić?

  • Jeśli trafisz na ziemniaka z zielonymi fragmentami, nie odkrawaj go, tylko wyrzuć całe warzywo. To najprawdopodobniej solanina, toksyczna substancja, która ogranicza wchłanianie witamin.
  • Chcąc ugotować ziemniaki, wrzuć je do gorącej wody, zamiast zimnej. W ten sposób stracą dużo mniej witaminy C oraz skrobi. 
  • Zamiast solić ziemniaki na początku gotowania, zrób to pod koniec. Dzięki temu straty potasu nie będą aż tak ogromne.

Te proste zmiany sprawią, że ziemniaki będą nie tylko pyszne, ale także znacznie zdrowsze.

Czy ziemniak jest zdrowy? Wykorzystasz go nie tylko w gotowaniu

Przez lata ziemniaki były owiane złą sławą i często wskazywano je jako produkt, który wyjątkowo tuczy. Na szczęście to już przeszłość. To wyjątkowo uwielbiane w Polsce warzywo jest niskokaloryczne (100 g zawiera od 60 do 70 kcal, czyli mniej niż banany), a ponadto zawiera cenne dla zdrowia składniki, takie jak skrobia, witamina C, potas i wapń. Warto nie tylko włączyć je do swojej diety, ale wykorzystać także w mniej znany sposób, m.in. do czyszczenia szklanych powierzchni, czy w pielęgnacji.

Więcej o: