Ziemniaki cieszą się w Polsce wyjątkową popularnością. Choć przez lata uważano je za produkt wysokokaloryczny i ciężkostrawny, dziś wiemy, że było to nieprawdą. Chętnie gotujemy je do obiadu, gdzie w towarzystwie kotleta mielonego i mizerii smakuje wybornie. Okazuje się jednak, że sposób, w jaki to robimy, ma ogromne znaczenie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Anita Wrońska, która na TikToku prowadzi kanał poświęcony kulinariom, pokazała 3 najczęstsze błędy, jakie popełniamy podczas gotowania ziemniaków. Z pozoru nieistotne niuanse mają ogromne znaczenie, gdyż wpływają na ilość witamin i minerałów, które znajdziemy w tym warzywie. Co zrobić, aby podczas gotowania ich nie tracić?
Te proste zmiany sprawią, że ziemniaki będą nie tylko pyszne, ale także znacznie zdrowsze.
Przez lata ziemniaki były owiane złą sławą i często wskazywano je jako produkt, który wyjątkowo tuczy. Na szczęście to już przeszłość. To wyjątkowo uwielbiane w Polsce warzywo jest niskokaloryczne (100 g zawiera od 60 do 70 kcal, czyli mniej niż banany), a ponadto zawiera cenne dla zdrowia składniki, takie jak skrobia, witamina C, potas i wapń. Warto nie tylko włączyć je do swojej diety, ale wykorzystać także w mniej znany sposób, m.in. do czyszczenia szklanych powierzchni, czy w pielęgnacji.