Chcesz przygotować pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej, ale nie masz ochoty na klasyczną jajecznicę? Ugotuj jajka na miękko. Choć ich przygotowanie wydaje się łatwe, tak naprawdę ugotowanie perfekcyjnie ściętego białka i płynnego żółtka to nie lada wyzwanie. Znamy jednak prosty i szybki sposób, który pomoże ci przygotować idealne jajko na miękko.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajko na miękko zawiera wiele witaminy B12, A oraz D. To też świetnie źródło kwasu foliowego, selenu, fosforu i ryboflawiny. Właśnie dlatego fantastycznie sprawdzi się jako element zdrowego śniadania. Dodatkowo jajka na miękko mają niewiele kalorii w stosunku do tego, jak dużo białka w sobie zawierają. Jajo ważące 60 g ma około 88 kcal, 6,5 g tłuszczu, 7,5 g białka oraz nie posiada żadnych węglowodanów.
Stosując się do poniższych wskazówek, przygotujesz idealne jajko na miękko. Sama będziesz zaskoczona, gdy z niego skorzystasz, ponieważ uzyskasz taką konsystencję białka i żółtka, na jakiej ci zależy. Jak ugotować pyszne jajko na miękko? Sekret tkwi w tych wskazówkach: