Jak ugotować jajko na miękko? Wiele osób popełnia jeden błąd, przez co żółtko nie jest idealnie płynne

Ugotowanie idealnego jajka na miękko to nie lada wyzwanie. Białko powinno być delikatnie ścięte, a żółtko płynne. Istnieje wiele sposobów na to, by je przygotować, lecz niektóre techniki bywają nieco skomplikowane. Jak w najłatwiejszy i najszybszy sposób ugotować fantastyczne jajko na miękko? Podpowiadamy.

Chcesz przygotować pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej, ale nie masz ochoty na klasyczną jajecznicę? Ugotuj jajka na miękko. Choć ich przygotowanie wydaje się łatwe, tak naprawdę ugotowanie perfekcyjnie ściętego białka i płynnego żółtka to nie lada wyzwanie. Znamy jednak prosty i szybki sposób, który pomoże ci przygotować idealne jajko na miękko.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajko na miękko kcal. Jakie ma składniki odżywcze?

Jajko na miękko zawiera wiele witaminy B12, A oraz D. To też świetnie źródło kwasu foliowego, selenu, fosforu i ryboflawiny. Właśnie dlatego fantastycznie sprawdzi się jako element zdrowego śniadania. Dodatkowo jajka na miękko mają niewiele kalorii w stosunku do tego, jak dużo białka w sobie zawierają. Jajo ważące 60 g ma około 88 kcal, 6,5 g tłuszczu, 7,5 g białka oraz nie posiada żadnych węglowodanów.

Jak ugotować jajko na miękko? Dzięki tym wskazówkom będzie idealne

Stosując się do poniższych wskazówek, przygotujesz idealne jajko na miękko. Sama będziesz zaskoczona, gdy z niego skorzystasz, ponieważ uzyskasz taką konsystencję białka i żółtka, na jakiej ci zależy. Jak ugotować pyszne jajko na miękko? Sekret tkwi w tych wskazówkach:

  1. Wyjmij jajka z lodówki godzinę przed ugotowaniem. Wiele osób o tym zapomina, a jest to kluczowe podczas ich przygotowania. Powinny być świeże i z nienaruszoną skorupką, by nie popękały podczas gotowania. Należy poczekać, aż nieco się ugrzeją.
  2. Uszykuj na tyle szeroki garnek, by wszystkie jajka swobodnie mogły leżeć na jego dnie. Zagotuj w nim wodę.
  3. Gdy woda wrze, zacznij wkładać do niej jajka. Rób to pojedynczo za pomocą łyżki i delikatni zsuwaj je do garnka. Woda powinna się delikatnie gotować, lecz w taki sposób, by jajka nie podskakiwały. 
  4. Ustaw stoper na 3,5 minuty, jeśli gotujesz jajka w rozmiarze S. Rozmiar M powinien pozostać w wodzie przez 4 minuty, a rozmiar L przez 5 minut.
  5. Po ugotowaniu wylej wrzątek z garnka i zalej jajka zimną wodą. Gdy ostygną, będą gotowe do zjedzenia.
Więcej o: