Tłusty czwartek już coraz bliżej, dlatego to dobry moment na znalezienie przepisów, które warto wykorzystać. Podczas gdy standardowe receptury zawierają spore ilości oleju i cukru, warto postawić na nieco lżejsze wersje. Pieczone, niskokaloryczne pączki z piekarnika to hit, po który sięga coraz więcej osób.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Jak zrobić pączki na tłusty czwartek 2023? Przepis z ksylitolem i masłem
Nie wszystkie pączki muszą zawierać spore ilości tłuszczu i cukru. Warto sięgać po przepisy, które ich nie mają lub wprowadzają lżejsze zamienniki. To świetna alternatywa dla wysokokalorycznych wypieków. W tym przepisie standardowy cukier można zamienić na ksylitol, a olej na masło.
Składniki:
- 3/4 szklanki ciepłego mleka;
- 750 g mąki pszennej;
- 100 g drożdży świeżych;
- 6 jajek;
- 100 g ksylitolu;
- 1,5 łyżeczki soli;
- 300 g miękkiego masła
- dżem bez cukru do nadzienia
Sposób przygotowania:
- Zrób zaczyn. Wymieszaj mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę ksylitolu, 1 łyżeczkę mąki i odstaw pojemnik pod przykryciem na 10 minut.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, ksylitol i wymieszaj. Wlej rozczyn i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj jajka i powtórz proces.
- Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut do uzyskania gładkiego ciasta.
- Dodawaj niewielkie kawałki masła i ponownie wyrabiaj ciasto. Gdy będzie odchodzić od ręki, przykryj je ściereczką i pozwól wyrosnąć.
- Przełóż ciasto na stolnicę, wyrabiaj aż znikną pęcherzyki powietrza i formuj placki o grubości 1 cm.
- Wytnij szklanką około 30 kółek, nałóż na środek każdego łyżeczkę dżemu i formuj kulki. Odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.
- Wstaw pączki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Szybki przepis na pączki z serka homogenizowanego. Nie potrzebujesz oleju ani białego cukru
Świetną wersją są też pączki z piekarnika zrobione z serków homogenizowanych. Ten przepis również nie wymaga dodatku oleju ani cukru, który można zamienić na ksylitol.
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego;
- 3 jajka;
- szczypta soli;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- ziarenka z połowy laski wanilii;
- 2 łyżki ksylitolu.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj jajka z ksylitolem, dodaj serek homogenizowany i ponownie wymieszaj.
- Zmieszaj mąkę z solą, ziarenkami wanilii i proszkiem do pieczenia. Dodaj składniki do masy z jajek i wymieszaj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Wykładaj porcje ciasta na blachę starając się nadać im okrągły kształt. Warto robić to łyżką zamoczoną wcześniej w wodzie, dzięki czemu ciasto będzie gładko odchodzić.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz pączki 20 minut aż do uzyskania złocistego, delikatnie brązowego koloru.