Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przycinanie drzewek owocowych to jedna z najważniejszych czynności podczas pielęgnacji sadu. Dzięki temu zadbasz o ich zdrowie i zbierzesz lepsze plony. Warto to robić zwłaszcza zimą. Jak właściwie przygotować jabłonie do wiosny?
Jabłonie można przycinać w różnych okresach. Jesienią i latem warto usuwać młode pędy pnące się ku górze drzewa. Dzięki temu przerzedzimy koronę, co pozytywnie wpłynie na jego zdrowie. Najważniejsze skracanie gałęzi wypada jednak zimą. W okresie od stycznia aż do późnego marca warto kształtować układ gałęzi i wykonywać cięcia prześwitujące. Najlepiej uformować tzw. koronę wrzecionową, kształtem przypominającą stożek. Ta forma jest dobrze oświetlona, co przyspiesza okres owocowania. Co więcej, przerzedzone gałęzie nie będą łamać się pod ciężarem owoców.
Pamiętaj także, aby przy każdym cięciu pozbywać się chorych, krzyżujących się bądź wrastających w drzewo gałęzi. Dzięki temu zapobiegniesz rozprzestrzenianiu się choroby oraz zapobiegniesz pojawieniu się nowych.
Kluczem do odpowiedniego przycinania jabłonek są odpowiednie narzędzia. Do skrócenia gałęzi używaj sekatora, a do grubszych pędów skorzystaj z nożyc dwuręcznych lub nawet piły. Na wykonanie zabiegu wybierz w miarę słoneczny dzień. Nigdy nie przycinaj drzewek podczas opadów deszczu lub śniegu. Pamiętaj także, aby zawsze ucinać pędy pod małym kątem, około 0,5 – 1 cm powyżej pąka lub rozgałęzienia.