Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Co zrobić, aby zupa ogórkowa smakowała jak przysmak z babcinej kuchni? Istnieje jeden sekretny składnik, który pozwoli temu daniu wejść na kompletnie nowy poziom. Wiedziały o nim nasze babcie, dziś poznasz go i ty. Istotny jest też moment dodania ogórków. Jeśli za szybko włożysz je do zupy, będzie za mało kwaśna, a reszta składników nie zdąży oddać swojego aromatu.
Sekretem przepysznej zupy ogórkowej jest... masło. To właśnie ten produkt jest w stanie wydobyć smak z reszty składników zawartych w przepisie. Jak go wykorzystać? Wystarczy, że przed wrzuceniem warzyw do garnka z bulionem, podsmażysz je właśnie na tym tłuszczu. Ten proces pozwoli uzyskać charakterystyczny smak zupy, który tak dobrze pamiętamy z obiadów u dziadków.
Co więcej, nie możesz popełnić popularnego błędu. Trzeba pamiętać o dodaniu ogórków w odpowiednim momencie. Zwykle wrzucamy je razem z innymi warzywami. Jeśli robisz to w ten sposób, zupa nie będzie odpowiednio kwaskowa, co zepsuje jej smak, a pozostałe warzywa długo będą się gotowały do miękkości. Jak przygotować idealną ogórkową? Dowiedz się, kiedy dodać najważniejszy składnik dania.
Do przyrządzenia zupy ogórkowej potrzebujesz:
Sposób przygotowania: