Gotujesz zupę ogórkową? Większość osób dodaje ogórki w złym momencie, pozbawiając ją smaku

Kto nie pamięta pysznej zupy ogórkowej z rodzinnego obiadu u dziadków? Ten unikalny smak można odtworzyć, jeśli nie popełnimy popularnego błędu. Wystarczy też poznać jeden trik, z którego korzystały nasze babcie, a potrawa z miejsca przypomni ci czasy młodości. Poznaj przepis na idealną domową zupę ogórkową.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Co zrobić, aby zupa ogórkowa smakowała jak przysmak z babcinej kuchni? Istnieje jeden sekretny składnik, który pozwoli temu daniu wejść na kompletnie nowy poziom. Wiedziały o nim nasze babcie, dziś poznasz go i ty. Istotny jest też moment dodania ogórków. Jeśli za szybko włożysz je do zupy, będzie za mało kwaśna, a reszta składników nie zdąży oddać swojego aromatu.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Zupa ogórkowa jak od babci. Odpowiednie składniki to podstawa

Sekretem przepysznej zupy ogórkowej jest... masło. To właśnie ten produkt jest w stanie wydobyć smak z reszty składników zawartych w przepisie. Jak go wykorzystać? Wystarczy, że przed wrzuceniem warzyw do garnka z bulionem, podsmażysz je właśnie na tym tłuszczu. Ten proces pozwoli uzyskać charakterystyczny smak zupy, który tak dobrze pamiętamy z obiadów u dziadków.

Co więcej, nie możesz popełnić popularnego błędu. Trzeba pamiętać o dodaniu ogórków w odpowiednim momencie. Zwykle wrzucamy je razem z innymi warzywami. Jeśli robisz to w ten sposób, zupa nie będzie odpowiednio kwaskowa, co zepsuje jej smak, a pozostałe warzywa długo będą się gotowały do miękkości. Jak przygotować idealną ogórkową? Dowiedz się, kiedy dodać najważniejszy składnik dania.

Zupa ogórkowa - przepis z babcinego notesu. Poznaj triki na głęboki smak i aromat

Do przyrządzenia zupy ogórkowej potrzebujesz: 

  • 1.5 litra bulionu
  • 3 ziemniaki
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • marchewka
  • 100 g śmietany 18 proc
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku zetrzyj marchewkę na tarce oraz posiekaj cebulę.
  2. Postaw garnek na małym ogniu, po czym wrzuć do niego łyżkę masła. Gdy się roztopi, podsmaż na nim przygotowane wcześniej warzywa.
  3. Całość zalej bulionem i zagotuj. Wrzuć do garnka ziemniaki pokrojone w kostkę.
  4. Zetrzyj ogórki na tarce i podsmaż je na oddzielnej patelni. Tu również skorzystaj z masła.
  5. Przerzuć warzywo do gotującego się wywaru. Jeśli zrobisz to po dodaniu pozostałych jarzyn, danie uzyska perfekcyjny smak. Do zupy warto także dodać szklankę soku z kiszonych ogórków.
  6. Całość gotuj przez 10 minut. Na koniec wlej do garnka zaprawioną śmietanę i dopraw zupę solą i pieprzem.
Więcej o: