Wątróbka ma prawdopodobnie tyle samo fanów, co przeciwników. Niektórzy podroby darzą szczerą niechęcią. Często przyczyną są niemiłe wspomnienia. Gorzka i twarda wątróbka może skutecznie zniechęcić do jej przyrządzania w przyszłości. Co może być powodem? Najczęściej to kwestia prostych błędów popełnianych podczas jej przygotowywania. Sprawdź, jak usmażyć wątróbkę, żeby była miękka i na co uważać, by nie zepsuć jej smaku.
Więcej porad dotyczących gotowania przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Najczęstszym sposobem, w jaki przyrządzamy wątróbkę, jest smażenie. Jednak podroby przygotowane w niewłaściwy sposób będą po prostu niesmaczne. Przed obróbką termiczną warto je wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie wymoczyć w mleku. Dzięki temu wątróbka straci nieprzyjemny gorzki smak, a jej zapach stanie się znośniejszy. Wystarczy, że namoczysz podroby przez godzinę, by poczuć ogromną różnicę.
Uwagę warto zwrócić też na odpowiednie doprawienie. Zastanawiasz się, jak przyprawić wątróbkę? Przede wszystkim pamiętaj, by solić ją pod sam koniec smażenia. Użycie tej przyprawy na samym początku obróbki termicznej sprawi, że wątróbka będzie twarda i sucha. To jeden z najczęstszych błędów, jakie popełniamy podczas smażenia.
Po wymoczeniu w mleku obtocz kawałki wątróbki w mące pszennej. To znacznie ułatwi smażenie. Mąka wchłonie nadmiar wilgoci i sprawi, że tłuszcz na patelni nie będzie pryskał. Jak smażyć wątróbkę? Pamiętaj, by podroby smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu i mocnym ogniu. Wątróbka powinna być przygotowywana krótko, ale intensywnie. Dzięki temu będzie idealnie miękka.