Najczęściej warzywa przechowujemy w lodówce lub spiżarni. Jednak kiedy leżą za długo, stają się zwiędłe. Wbrew pozorom wcale nie musimy się ich pozbywać. Istnieje sposób, który z łatwością przywróci im świeży wygląd.
Kiedy warzywa korzeniowe są przetrzymywane w lodówce, stają się wysuszone, a ich skórka pomarszczona. Jak je uratować? Instagramerka posługująca się nickiem zielonasroka pokazała ciekawy sposób, jak przywrócić uschnięte warzywa do życia.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wszyscy wiemy, że warzywa potrzebują dużo wody. Aby uratować zwiędłą marchewkę czy pietruszkę wystarczy nalać do pojemnika zimnej wody i umieścić w nim warzywa. Po kilku godzinach staną się twarde i odzyskają chrupkość. Pamiętajmy jednak, że trik nie zadziała na warzywa liściaste jak np. sałata, czy psiankowate jak pomidory, czy papryka. Jeśli na tego typu warzywach pojawią się plamy, nie powinniśmy ich spożywać, ponieważ mogą nam zaszkodzić.
Niektórzy internauci podzielili się swoimi trikami na uratowanie zeschniętych warzyw.
Ja nie wyrzucam nigdy, po prostu obieram jak zwykle i używam.
Ojej, nigdy nie wyrzuciłam takiej marchewki. Zazwyczaj obieram i używam do dań smażonych.
Moja mama tak ratowała kartofle i ogórki.
Ja od razu po zakupie marchewki wrzucam je do wody. Tak można ją przechowywać bardzo długo w lodówce. W wodzie wytrzyma nawet i ze 2 miesiące i nie robią się plamy ani nie mięknie.