Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajecznica to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Prostą potrawę można jednak bez większego trudu ulepszyć. Istnieje kilka sposobów na to, aby stała się perfekcyjnie kremowa i uzyskała dodatkowe akcenty smakowe. Poznaj przepis na smaczne i szybkie śniadanie.
Czasami przy smażeniu jajecznicy, posiłek może stać się przesuszony. Co zrobić, aby zawsze miała idealną konsystencję? Wystarczy dodać jeden produkt, a stanie się idealnie kremowa. Jest nim majonez. Jak wiadomo, sos idealnie pasuje do jajek. Najlepiej jest dodać go mniej więcej w połowie smażenia. Dokładnie zamieszaj jajecznicę razem z niecodziennym dodatkiem, po czym podsmaż ją na niskim ogniu. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu majonez sprawi, że posiłek uzyska perfekcyjną konsystencję.
Inną jeszcze bardziej nietypową metodą na puszystą jajecznicę jest... sok z cytryny. Zaledwie kilka kropel sprawi, że danie stanie się kremowe i uzyska kwaskowy posmak. Dzięki nim jajka nie będą się ścinać tak szybko, jak zwykle, co zagwarantuje perfekcyjną konsystencję posiłku. Oczywiście nie przesadzaj z kwaśnym dodatkiem, aby nie zepsuć naturalnego smaku jajecznicy.
Kolejnym sprawdzonym trikiem na gęstą i puszystą jajecznicę jest dodanie do niej sera. Zetrzyj parmezan, mozzarellę lub goudę, po czym wsyp wiórki do smażącego się posiłku. Roztopiony nabiał połączy ścięte jajka z resztą składników, dzięki czemu stanie się kremowa. Dodatek pasuje praktycznie do każdego przepisu na danie. Nie bój się wrzucić kilku łyżek startego sera do śniadaniowego hitu, a z pewnością docenisz jego smak.