Magda Gessler to prawdopodobnie najpopularniejsza w Polsce restauratorka. Często dzieli się sprawdzonymi przepisami na tradycyjne polskie dania i klasyki znane m.in. z niedzielnych obiadów. W jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje" zdradziła, że do rosołu zawsze dodaje jeden sekretny składnik. Dzięki temu zupa zyskuje niepowtarzalny aromat, jest też zdrowsza i o bardziej wyrazistym smaku. O czym mowa?
Więcej sprawdzonych porad przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler zdradziła, że do rosołu zawsze dodaje kilka goździków. Choć przyprawa ta częściej kojarzy się ze słodkościami czy kompotem, okazuje się, że dodanie jej do tradycyjnej niedzielnej zupy sprawi, że zyska niepowtarzalny smak. Na jeden garnek wystarczą 3-4 goździki. Najlepiej wrzuć je na samym początku gotowania lub razem z warzywami.
Pamiętaj, by mięso zalewać zimną wodą, a rosół gotować na najmniejszym ogniu. Regularnie usuwaj powstałą w trakcie gotowania pianę i szumowiny. Co jakiś czas dodawaj do wywaru porcję zimnej wody. Dzięki temu zupa będzie aromatyczna i klarowna. Rosół dopraw solą pod sam koniec gotowania, dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie będzie przesolona.
Dodane do rosołu goździki nie tylko korzystnie wpłyną na jego smak, lecz także na walory zdrowotne tej zupy. Przyprawa ta znana jest ze swoich wyjątkowych właściwości.. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbólowo, korzystnie działa też na układ trawienny. Goździki łagodzą różne dolegliwości żołądkowe, wspomagają trawienie. Warto po tę przyprawę sięgać szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ korzystnie wpływa na układ odpornościowy.