Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiele ciast wymaga wyrobienia kruchego spodu. Niestety nie zawsze udaje nam się uzyskać wymarzoną konsystencję. Jak uniknąć takiej wpadki? Wystarczy, że poznasz zasadę 3:2:1, a twoje wypieki wejdą na zupełnie nowy poziom.
Zasada 3:2:1 znana jest już od wielu lat. Stosowały ją już nasze babcie. To właśnie dzięki niej ciasto stanie się kruche i delikatne, a co lepsze, nie będzie także suche. Reguła jest banalnie prosta - wystarczy, że będziesz się trzymać proporcji określonych w jej nazwie. Są to trzy części mąki, dwie części tłuszczu (zwykle masła) i jedna część cukru. Korzystając z tej rady, z pewnością przygotujesz idealnie kruchy spód do dowolnego ciasta.
Przesyp na stolnicę przesianą mąką, po czym dodaj do niej żółtko, cukier i cukier waniliowy. Zimne masło pokrój w kostki i także połóż je na stolnicy. Energicznie posiekaj wszystkie składniki. Gdy będą wstępnie się łączyć, zacznij je zagniatać.
Pamiętaj, aby zagniatać ciasto szybkimi ruchami. Nie przeciągaj ich i nie nagrzewaj masy. Kruche spody nie znoszą ciepła. Po ugnieceniu uformuj kulki i zawiń je w folię spożywczą. Na sam koniec włóż je do lodówki bądź zamrażarki. Pamiętaj, że zamrożone ciasto może zostać wykorzystanie do wypieków nawet kilka dni po wyrobieniu.