Światowy Dzień Pizzy 2023. Dodaj jeden składnik, a ciasto na pizzę wyjdzie cienkie i elastyczne

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To dobra okazja do próby samodzielnego przygotowania tego włoskiego dania. Wbrew pozorom, nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy jeden sekretny składnik, by ciasto na pizzę wyszło idealnie elastyczne i gładkie.

Święto pizzy to dobra okazja do spróbowania własnoręcznie przygotowanego dania. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że pizza obsypana będzie twoimi ulubionymi produktami. Idealna pizza to jednak nie tylko dobre składniki. Najważniejszym elementem przepisu jest ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, a po upieczeniu cienkie i lekkie. Jak uzyskać odpowiedni efekt? Zwróć uwagę na kilka elementów i pamiętaj o tym, by sięgnąć po jeden sekretny składnik. Jaki? Sprawdźmy.

Zobacz wideo Pizza na spodzie z tortilli

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Światowy Dzień Pizzy 2023. Skąd wzięło się to święto?

Pierwsze okrągłe i wypiekane w piecu placki pojawiły się już w starożytności. Przyprawiane ziołami i serem, popularność zyskały w XVIII wieku, gdy do Europy sprowadzono pomidory. Pierwsze pizzerie pojawiły się w Neapolu. To stamtąd pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych i to tam zyskały największą sławę. Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest m.in. 9 lutego, ale też 17 stycznia. Tego dnia świętujemy wynalezienie tego dania.

Idealne ciasto na pizzę. Dzięki temu sekretnemu składnikowi wyjdzie elastyczne i gładkie

Święto pizzy to dobra okazja do samodzielnego przygotowania ciasta. Wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Najważniejszym składnikiem jest mąka. Choć ciasto na pizzę można przygotować ze zwykłej mąki, najlepszą jest typ 00. Idealnie nada się do przygotowania doskonałego ciasta. Sekretnym składnikiem, dzięki któremu ciasto będzie idealnie gładkie i elastyczne, jest oliwa.

Przepis na pizzę. Szybki i banalny

Potrzebne składniki:

  • 550 g mąki typ 00,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Porcję ciepłej wody wlej do miski. Dodaj drożdże i cukier, zamieszaj i odstaw na 5 minut.
  2. Dodaj przesianą mąkę, sól i oliwę.
  3. Zamieszaj i zacznij dodawać resztę wody. Przy pomocy drewnianej łyżki łącz składniki. Ciasto powinno być sprężyste i dość kleiste.
  4. Zagnieć ciasto przy pomocy rąk i wyrabiaj przez ok. 15 minut. Gdy będzie elastyczne i miękkie, podziel na 2 lub 3 części, przełóż do misek i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Ciasto możesz też wyrobić wieczorem i schować na noc do lodówki.
  5. Po wyciągnięciu z lodówki odstaw na kilka minut, aż się ogrzeje. Następnie wyrabiaj przez kilka minut, uformuj okrąg i palcami rozciągnij go na podsypanym mąką blacie, aż uzyskasz grubość ok. 1 centymetra.
  6. Rozgrzej piekarnik do 250-280 stopni razem z blachą lub specjalnym kamieniem do pieczenia pizzy. Przełóż ciasto, nałóż sos i ulubione składniki.
  7. Pizzę piecz przez ok. 10 minut.
Więcej o: