Święto pizzy to dobra okazja do spróbowania własnoręcznie przygotowanego dania. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że pizza obsypana będzie twoimi ulubionymi produktami. Idealna pizza to jednak nie tylko dobre składniki. Najważniejszym elementem przepisu jest ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, a po upieczeniu cienkie i lekkie. Jak uzyskać odpowiedni efekt? Zwróć uwagę na kilka elementów i pamiętaj o tym, by sięgnąć po jeden sekretny składnik. Jaki? Sprawdźmy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pierwsze okrągłe i wypiekane w piecu placki pojawiły się już w starożytności. Przyprawiane ziołami i serem, popularność zyskały w XVIII wieku, gdy do Europy sprowadzono pomidory. Pierwsze pizzerie pojawiły się w Neapolu. To stamtąd pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych i to tam zyskały największą sławę. Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest m.in. 9 lutego, ale też 17 stycznia. Tego dnia świętujemy wynalezienie tego dania.
Święto pizzy to dobra okazja do samodzielnego przygotowania ciasta. Wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Najważniejszym składnikiem jest mąka. Choć ciasto na pizzę można przygotować ze zwykłej mąki, najlepszą jest typ 00. Idealnie nada się do przygotowania doskonałego ciasta. Sekretnym składnikiem, dzięki któremu ciasto będzie idealnie gładkie i elastyczne, jest oliwa.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie: