Zanim przystąpisz do przygotowań do walentynkowej kolacji, nie zapomnij o odpowiednim nastroju. Wybierz odpowiednią zastawę, nakryj stół obrusem i nie zapominaj o świecach. Opracowując menu na walentynkową kolację, warto użyć afrodyzjaków. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów, które świetnie się sprawdzą.
Składniki:
Ten przepis jest banalnie prosty. Ciasto francuskie dzielimy na 4 części i do każdej wkładamy podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Szpinak siekamy, a pomidorki koktajlowe kroimy na drobno. Warzywa układamy na piersi z kurczaka, a następnie posypujemy mozzarellą. Zwijamy ciasto w formę koperty. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Ten przepis świetnie sprawdzi się na romantyczną walentynkową kolację.
Składniki:
Rozmrożone krewetki myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulę, dodajemy masło, oregano i czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około minutę, a następnie dorzucamy natkę pietruszki. Dusimy chwilę, wlewamy śmietankę i czekamy, aż się zagotuje, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pierzem. Sos wykładamy na ugotowany wcześniej makaron.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do przygotowania fondue potrzebujesz:
Dodatki (dowolne): truskawki, banany lub inne owce, wafle, skórka pomarańczy
Fondue serwujemy w specjalnym naczyniu stale podgrzewanym np. świeczką. Dzięki temu czekolada zachowa płynną konsystencję. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej ze śmietanką i masłem, a następnie przelewamy do naczynia fondue. Dodatki kroimy na talerz lub paterę i spożywamy, maczając w czekoladzie.