Mini pączki serowe w 15 minut! Ten przepis wyjdzie każdemu. Potrzebujesz tylko 5 składników

Jak przygotować mini pączki z serka homogenizowanego kładzione łyżką? To najprostsza wersja tego rodzaju słodyczy. Są puszyste, rozpływają się w ustach i sprawdzą się nie tylko na tłusty czwartek 2023. Sprawdź, na czym smażyć pączki z serka homogenizowanego i jak przygotować wersję z twarogiem.

Mini pączki z twarogu lub serka homogenizowanego są łatwe w wykonaniu, a do tego świetnie smakują. Do przygotowania nie potrzeba wiele składników. To świetna przekąska nie tylko na tłusty czwartek, bo sprawdzi się też na spotkaniach z przyjaciółmi czy rodziną. Sprawdź, jak je zrobić — przedstawiamy dwa przepisy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Mini pączki serowe. Przepis na tłusty czwartek 2023 z pięciu składników

Przygotowanie pączków serowych z dodatkiem twarogu jest bardzo łatwe, a do wyrobienia ciasta potrzeba nie więcej niż 10 minut i pięć składników.

Składniki do ciasta:

  • 300 g twarogu (chudy lub półtłusty);
  • 300 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3 łyżeczki cukru;
  • 3 jajka.

Oprócz składników do ciasta niezbędny będzie też olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do miski mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier i twaróg. Mieszaj składniki łyżką i ręcznie (warto delikatnie zwilżyć dłonie wodą, gdyż ciasto będzie lepkie).
  2. Wyrabiaj niewielkie kulki i układaj je w odstępach na desce.
  3. Rozgrzej olej w garnku do około 160-170 stopni Celsjusza i smaż pączki partiami z każdej strony do zrumienienia (około 2-3 minuty).
  4. Wyciągaj pączki łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  5. Oprósz słodycze cukrem pudrem.

Przepis na dobre pączki z serkiem homogenizowanym. Wyłóż je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Inną wersją są mini pączki z serka homogenizowanego kładzione łyżką. Przygotowanie słodyczy jest równie łatwe i nie zajmuje wiele czasu.

Składniki:

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii;
  • 1 łyżka spirytusu;
  • olej roślinny;
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dosyp cukier i ucieraj przy pomocy miksera. Dodawaj serek waniliowy, aż zużyjesz całość. Wsypuj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj spirytus (odparuje w trakcie smażenia).
  2. W dużym garnku rozgrzej olej do temp. około 180 stopni Celsjusza.
  3. Kładź pączki na olej przy pomocy łyżki stołowej. Smaż przez kilka minut do zrumienienia z obu stron.
  4. Wykładaj pączki na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru oleju, a gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
Więcej o: