Mini pączki z twarogu lub serka homogenizowanego są łatwe w wykonaniu, a do tego świetnie smakują. Do przygotowania nie potrzeba wiele składników. To świetna przekąska nie tylko na tłusty czwartek, bo sprawdzi się też na spotkaniach z przyjaciółmi czy rodziną. Sprawdź, jak je zrobić — przedstawiamy dwa przepisy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Mini pączki serowe. Przepis na tłusty czwartek 2023 z pięciu składników
Przygotowanie pączków serowych z dodatkiem twarogu jest bardzo łatwe, a do wyrobienia ciasta potrzeba nie więcej niż 10 minut i pięć składników.
Składniki do ciasta:
- 300 g twarogu (chudy lub półtłusty);
- 300 g mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 3 łyżeczki cukru;
- 3 jajka.
Oprócz składników do ciasta niezbędny będzie też olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Włóż do miski mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier i twaróg. Mieszaj składniki łyżką i ręcznie (warto delikatnie zwilżyć dłonie wodą, gdyż ciasto będzie lepkie).
- Wyrabiaj niewielkie kulki i układaj je w odstępach na desce.
- Rozgrzej olej w garnku do około 160-170 stopni Celsjusza i smaż pączki partiami z każdej strony do zrumienienia (około 2-3 minuty).
- Wyciągaj pączki łyżką cedzakową i układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Oprósz słodycze cukrem pudrem.
Przepis na dobre pączki z serkiem homogenizowanym. Wyłóż je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Inną wersją są mini pączki z serka homogenizowanego kładzione łyżką. Przygotowanie słodyczy jest równie łatwe i nie zajmuje wiele czasu.
Składniki:
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego;
- 250 g mąki pszennej;
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii;
- 1 łyżka spirytusu;
- olej roślinny;
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do miski, dosyp cukier i ucieraj przy pomocy miksera. Dodawaj serek waniliowy, aż zużyjesz całość. Wsypuj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj spirytus (odparuje w trakcie smażenia).
- W dużym garnku rozgrzej olej do temp. około 180 stopni Celsjusza.
- Kładź pączki na olej przy pomocy łyżki stołowej. Smaż przez kilka minut do zrumienienia z obu stron.
- Wykładaj pączki na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru oleju, a gdy ostygną posyp cukrem pudrem.