Kalendarz księżycowy ogrodnika to dla wielu ważna wskazówka dotycząca uprawy roślin. Funkcjonuje już od lat 20. XX wieku, choć powiązanymi z fazami księżyca zasadami sadzenia i uprawy kierowano się już w starożytności. Kalendarz tez mierzy czas księżycowy i opracowywany jest na każdy rok. Brane pod uwagę są fazy księżyca i układ gwiazd. Oto jak wygląda kalendarz księżycowy ogrodnika na najbliższe tygodnie.
Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najważniejsze zasady kalendarza biodynamicznego dotyczą sadzenia roślin. W zależności od tego, jakie rośliny zamierzasz zacząć uprawiać w ogrodzie, pamiętaj o tych kluczowych elementach:
W okresie od ostatniej kwadry do nowiu wstrzymaj się od sadzenia. W tych dniach skup się na porządkach w ogrodzie, usuwaniu chwastów z grządek i rabat. Przycinanie krzewów i drzew wykonuj od ostatniej kwadry do nowiu, gdy wody gruntowe opadają.
Najbliższe tygodnie to dobry moment na rozpoczęcie pierwszych prac w ogrodzie i zaplanowania upraw na działce. W pierwszych dniach lutego warto zacząć od usuwania nadmiaru śniegu z bylin kwitnących. Trzeci tydzień lutego, tj. od 13 do 19 dnia miesiąca, to czas przycinania krzewów i drzew owocowych. Między 11 a 14 lutego możesz już rozpocząć przygotowywanie rozsad warzyw liściastych jak seler czy por, a także papryki i innych roślin owocujących.
Marzec to czas przycinania krzewów ozdobnych jak róże czy hortensje. W okolicach pełni warto już rozpocząć nawożenie, pod warunkiem że nie będzie już mrozów. W pierwszych dniach miesiąca możesz wysiać sałatę. Cebulę, pietruszkę czy buraki z kolei posadź między 6 a 8 marca.
Kwiecień to najlepszy czas na przygotowanie gleby do wysiewu ozdobnych kwiatów. Te warto sadzić między 4 a 7 kwietnia. W trzecim tygodniu, od 13 do 20 kwietnia, uporządkuj grządki i rabaty, usuń chwasty.
W maju warto pamiętać o odpowiednim nawożeniu. To okres intensywnego rozwoju roślin. W połowie miesiąca możesz zacząć sadzić przygotowane wcześniej rozsady. Między 24 a 27 maja możesz sadzić rośliny owocujące jak kukurydza, pomidory czy cukinie i ogórki, w ostatnich dniach maja z kolei zajmij się roślinami korzeniowymi.