Co zamiast cukru do herbaty? Fjut będzie doskonałą alternatywą

Pyszna, parująca herbatka rozgrzewa oraz otula ciało. Szczególnie wybornie smakuje, gdy za oknem szaro, buro i ponuro. Jak ją robić, by była nie tylko smaczna, ale również zdrowa? Zamień cukier na fjut, a nie pożałujesz.

Zima i okres przejściowy to czas, w którym łatwo o przeziębienie. Dodatkowo krótszy dzień, mniejsza ilość słońca, deszcz, ujemne temperatury — to wszystko sprawia, że jesteśmy bardziej podatni nie tylko na infekcje, ale także zmęczenie. Idealną receptą na zimowe dolegliwości jest pyszna herbatka. By była jeszcze zdrowsza, warto zrezygnować z dodatku białego cukru. Czym go zastąpisz?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Słodzisz herbatę białym cukrem? Lepiej wymień go na miód lub cyrop

Herbaty i zioła są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Niestety, wiele osób nie jest w stanie ich wypić bez posłodzenia białym cukrem, który ma dużo kalorii (ponad 20 w jednej łyżeczce). Na szczęście istnieją zdrowsze alternatywy, którymi możesz go zastąpić. O ile o miodzie słyszeli chyba wszyscy, tak fjut może zabrzmieć co najmniej intrygująco. Co to jest?

Zdrowszy zamiennik białego cukru, którego użyjesz nie tylko do herbaty. Czym jest fjut i ile kosztuje?

Fjut to nic innego jak słodki, lepki syrop z buraka cukrowego. Jego inną nazwą potoczną jest cyrop. Zaleca się go dla kobiet w ciąży, diabetyków czy osób, które zmagają się z anemią, ponieważ zawiera duże ilości potasu i żelaza. Śmiało możesz nim zastąpić cukier nie tylko w herbacie, ale także wypiekach czy innych potrawach. Jest niezwykle wydajny i stosunkowo niedrogi, gdyż za słoiczek 200 g, który spokojnie wystarczy ci na miesiąc, zapłacisz ok. 20 zł. Od 2012 roku jest wpisany na listę produktów tradycyjnych.

Co zamiast białego cukru? Sięgnij po zdrowy, naturalny miód

Popularniejszym zamiennikiem cukru jest naturalny miód. Jest nie tylko pyszny, ale także wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, czy wspomaga leczenie w przypadku przeziębień. W jego składzie znajdziemy potas, fosfor, wapń, magnez i sód oraz witaminy, głównie C oraz z grupy B. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać go do gorącej herbaty. Wysoka temperatura negatywnie wpływa na jego dobroczynne właściwości. Z miodem wspaniale komponuje się również cytryna albo imbir. To idealny przepis na zdrową, smaczną herbatę.

Więcej o: