Pączki to nieodłączny element tłustego czwartku. Istnieje przekonanie, że zjedzenie choć jednego pączka może zapewnić nam pomyślność i dostatek na cały nadchodzący rok. Przyrządzenie ich samodzielnie tylko z pozoru jest skomplikowane i czasochłonne. Warto sięgnąć po sprawdzone porady, dzięki którym uzyskasz pyszne i puszyste pączki.
Zobacz wideo
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!
Więcej sprawdzonych porad przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Najlepsze pączki na tłusty czwartek. Ten trik sprawi, że będą lekkie i puszyste
Pączki na tłusty czwartek tradycyjnie smażone są na głębokim tłuszczu. To może jednak przysporzyć kilku problemów. Przede wszystkim, ciasto drożdżowe może znacznie chłonąć tłuszcz. Pączki stają się ciężkie i niesmaczne. Jak tego uniknąć? Istnieje banalnie proste rozwiązanie. Do ciasta wystarczy dodać łyżkę spirytusu lub wódki. Dzięki temu pączki nie będą nasiąkać tłuszczem. Będą lekkie i puszyste. Możesz też wypróbować pączki z piekarnika.
Ważnym elementem jest też dokładne wyrobienie ciasta drożdżowego. Dzięki temu będzie odpowiednio napowietrzone. Jeśli nie masz robota kuchennego, konieczne będzie ugniatanie go ręką przez 15 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, posyp blat odrobiną mąki, a na dłonie załóż rękawiczki.
Pyszne i puszyste pączki. Przepis, który cię zachwyci
Potrzebne składniki:
- 250 g mąki tortowej,
- pół szklanki mleka (125 ml)
- 7 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- łyżka spirytusu,
- 2 łyżki roztopionego masła (ok. 20 g),
- 2 żółtka,
- 1 jajko.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- Lekko podgrzej mleko. Wsyp drożdże, łyżkę cukru, zamieszaj i odstaw na kilka minut.
- W międzyczasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól.
- Utrzyj jajka i żółtka z cukrem. Do mąki dodaj mleko z drożdżami i utarte jajka. Zamieszaj drewnianą łyżką.
- Przez ok. 10 minut wyrabiaj ciasto ręką. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.
- Dodaj roztopione i przestudzone masło oraz alkohol. Wyrabiaj przez kolejne 10 minut, aż składniki się połączą.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- Stolnicę posyp mąką. Wyłóż wyrośnięte ciasto i lekko powygniataj, by usunąć pęcherze powietrza. Rozwałkuj na grubość ok. 2 centymetrów, a przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki wytnij kółka o średnicy ok. 6-7 cm.
- Na środku każdego krążka delikatnie zrób wgłębienie. Nałóż porcję marmolady, a następnie zlep ciasto jak pieroga i uformuj kulkę. Marmolada powinna być gęsta, w przeciwnym razie może wypływać w trakcie zlepiania.
- Przykryj pączki ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
- Litr oleju przelej do garnka i zacznij rozgrzewać na średnim ogniu, najlepiej na kwadrans przed końcem wyrastania.
- Wyrośnięte pączki smaż partiami w oleju rozgrzanym do 180 stopni, po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Ogień nie może być za duży, bo pączki się spalą, ale w środku będą wciąż surowe.
- Usmażone pączki wykładaj na papier do pieczenia, a przestudzone posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i udekoruj skórką pomarańczową.