Mini pączki z serkiem homogenizowanym. Zrobisz je w 15 minut. To murowany fit hit na tłusty czwartek

Minipączki z serkiem homogenizowanym są idealne na nadchodzący tłusty czwartek. Zawierają mało kalorii, są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci każdego łasucha. Przedstawiamy przepis na szybkie pączki z serkiem homogenizowanym.

Pączki z serkiem homogenizowanym to świetny pomysł na szybką fit przekąskę, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a dzięki dodatkowi serka ciasto na pączki jest puszyste i miękkie.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Minipączki z serka homogenizowanego. Szybki przepis na pączki w 15 minut

Minipączki  z serka homogenizowanego to prawdziwy hit na tłusty czwartek. Jak je wykonać? Oto prosty przepis na pączki.

Potrzebujesz:

  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 3 jajka,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • ksylitol lub 2 łyżki cukru pudru,
  • szczyptę soli,
  • ziarenka z połowy laski wanilii.

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Pączki z serkiem homogenizowanym. Jak je zrobić?

  1. Jajka roztrzepujemy z ksylitolem, dodajemy serki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  2. Mąkę mieszamy z solą, ziarenkami wanilii i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy ją do masy z jajek i mieszamy całość za pomocą łyżki.
  3. Z masy odrywamy kawałki ciasta i formujemy kule. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Pączki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut. 

Smacznego!

Minipączki z twarogiem. Szybki przepis, który wykonasz w 10 minut

Jeśli nie posiadasz w domu serka homogenizowanego, możesz użyć twarogu. Serowe pączki nie zawierają wiele kalorii, są równie pyszne, a ich przygotowanie banalnie proste.

Składniki:

  • jajko,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 250 g twarogu,
  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Miksujemy twaróg, jajko, cukier i sól.
  2. Dodajemy do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Formujemy wałeczki i odrywamy kawałki, tworząc z nich kule.
  3. Pączki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Więcej o: