Co zrobić z wczorajszych naleśników? Nie wyrzucaj. Zamień je w fantastyczny obiad

Naleśniki to uniwersalne danie, które można jeść zarówno wytrawnie, jak i na słodko. Zdarzyło ci się usmażyć za dużo i nie wiesz, co z nimi zrobić? Nie wyrzucaj ich do kosza! Podpowiadamy, jak wykorzystać wczorajsze naleśniki i wyczarować z nich nowy posiłek.

Kto z nas nie lubi naleśników? Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Można je wykonać jako pożywne śniadanie, danie obiadowe lub na kolację. Nie wymagają specjalnych umiejętności w kuchni i są proste w przygotowaniu. Zdarzyło ci się usmażyć za dużo naleśników? Sprawdź, w jaki sposób można je wykorzystać.

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Karina Irby Wyeliminowała cukier z diety na 6 tygodni. Teraz chwali się efektami

Naleśnikowe wstążki. Banalny przepis na słodkie danie

Wczorajsze naleśniki świetnie nadadzą się do przygotowania naleśnikowego makaronu. Usmażone naleśniki wystarczy pokroić we wstążki i podać z dodatkami, które mamy pod ręką. Mogą to być truskawki, maliny, jagody czy banany. To świetny przepis na deser, szczególnie dla dzieci.

Do przygotowania naleśnikowych wstążek na słodko potrzebujemy:

  • pulpy mango,
  • łyżeczkę cukru pudru,
  • 200 g jogurtu naturalnego. 

Sposób przygotowania:

Naleśniki zwiń w rulon i pokrój w grubsze wstążki. Możesz podać je na zimno lub podsmażyć na patelni. Następnie ułóż je na talerzu, polej jogurtem i dodaj pulpę mango. Całość posyp cukrem pudrem.

Naleśnikowa lasagne. Przygotujesz ją w 20 minut

Lasagne to wyjątkowo smaczne danie, ale jego przygotowanie zazwyczaj zabiera dużo czasu. Jest na to sposób. Wystarczy wykorzystać wczorajsze naleśniki. Przygotowanie takiej wersji lasagne zajmie nam tylko 20 minut, a taka odsłona tego dania jest równie pyszna.

Składniki:

  • naleśniki,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • marchew,
  • por,
  • kostka serka topionego,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • czerwona papryka,
  • ser żółty,
  • łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • szczypta chilli i soli,
  • czosnek,
  • gałka muszkatołowa,
  • śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso podsmaż ze startą wcześniej marchewką i porem, dodaj czerwoną paprykę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po pięciu minutach dołóż pomidory z puszki i chilli. Duś przez 10 minut.
  2. Śmietanę wymieszaj z mąką, gałką muszkatołową i chilli.
  3. Na dnie tortownicy rozprowadź tłuszcz, a następnie ułóż składniki w kolejności: naleśnik, farsz mięsny, sos śmietanowy i kawałek serka topionego. Górną warstwę polej sosem śmietanowym i posyp żółtym serem. Piecz w 160 stopniach przez 25 minut.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Grażyna Wolszczak pokazała, co robi, by dłużej zachować młody wygląd. Fanka: 'Paranoja' (zdjęcie ilustracyjne) Grażyna Wolszczak zachwyca w zmysłowej kreacji. "To więcej niż sukienka"

Naleśnikowe krokiety z twarogiem na ciepło. Pyszne i proste danie

Naleśniki na słodko z twarogiem i śmietanką zapiekane w piekarniku to ostatnia propozycja na wykorzystanie naleśników z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • cukier,
  • 2 jajka,
  • ekstrakt waniliowy,
  • śmietanka lub jogurt,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgniatamy z wanilią, cukrem, jajkiem i jogurtem lub śmietanką. Rozsmarowujemy go na naleśnikach i zawijamy w krokiety. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
  2. Śmietanę (lub jogurt) mieszamy z jajkiem, wanilią i cukrem i polewamy naleśniki. Wierzch posypujemy cukrem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 30 minut.
Więcej o: