Mole spożywcze to brązowe owady osiągające długość około centymetra. Kiedy znajdziemy je w szafce lub latające po domu, powinna zapalić nam się w głowie czerwona lampka. Jeśli zobaczymy jednego owada, możemy być pewni, że jest ich więcej. Jak się ich pozbyć? Podpowiadamy skuteczną, domową metodę na walkę z molami.
Mole możemy przynieść ze sklepu. Zazwyczaj bytują w produktach sypkich jak makaron, ryż czy kasze. Mogą również przyfrunąć od nas od sąsiada lub przemieścić się do naszego mieszkania przez kratkę wentylacyjną. Wystarczy jeden osobnik, aby w szybkim czasie owady opanowały naszą kuchnię. Walka z nimi bywa prawdziwym utrapieniem, ale istnieje metoda na wypędzenie ich z domu.
Skutecznym sposobem w walce z molami jest ocet jabłkowy. Owady przepadają za jego zapachem. Wystarczy wlać do pojemnika ocet i postawić w kilku miejscach w kuchni, najlepiej na parapecie i szafkach. Mole zwabione nęcącą wonią wejdą do pojemnika, a potem utopią się w cieczy. Jeśli nie mamy pod ręką octu jabłkowego, możemy posłużyć się winem.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli znajdziemy mola lub jego larwy, powinniśmy jak najszybciej pozbyć się wszystkich niezabezpieczonych produktów, w których mogłyby się zagnieździć. Pamiętajmy, że mole potrafią przegryźć nawet plastikowy woreczek. Najlepiej przechowywać żywność w szklanych i szczelnych pojemnikach. Gdy pozbędziemy się moli, należy dokładnie wymyć całą kuchnię, a przede wszystkim kąty w szafkach, ponieważ właśnie tam mole lubią składać jaja. Szafki umyjmy octem spirytusowym – jego zapach jest wyjątkowo nieprzyjemny dla tych owadów i skutecznie je odstraszy. Możemy wrzucić do szafek kilka listków laurowych lub skórki z cytrusów, a mole będą omijać te miejsca z daleka.