Druga połowa lutego to doskonały moment na zastanowienie się, jakie warzywa z rozsady zamierzasz uprawiać w tym roku. Siać można zarówno kapustę, kalafiory czy sałaty, jak i pomidory czy bób. Dwa ostatnie warzywa świetnie sprawdzą się też w uprawie balkonowej, choć konieczne będzie przygotowanie odpowiednich pojemników i donic. Sprawdź, jak i kiedy sadzić pomidory i bób.
Więcej sprawdzonych porad ogrodowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie rozsady to pierwszy etap sadzenia pomidorów. Ten sposób zapewni roślinie optymalne warunki do wykiełkowania i dalszego rozwoju. Pomidory na rozsady warto wysiać w marcu, najlepiej w drugim lub trzecim tygodniu, najpóźniej w pierwszej połowie kwietnia.
Nasiona wysiej w pojemnikach i przysyp je ok. centymetrową warstwą ziemi. Postaw w słonecznym i ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie skierowanym na południe. Do odpowiedniego wykiełkowania pomidory potrzebują właściwej temperatury, od 20 do 25 stopni Celsjusza. Po ok. tygodniu lub dwóch nasiona powinny wykiełkować. Gdy pojawią się co najmniej dwa ząbkowane liście właściwe, zabierz się za pikowanie, czyli przesadzanie sadzonek do właściwych pojemników.
Bób również nadaje się do uprawy na balkonie, musisz jednak przygotować pojemniki lub donice o odpowiedniej głębokości, ok. 30-40 cm. Im głębsze, tym lepiej. Wybierz żyzne i bogate w składniki odżywcze podłoże.
Bób z rozsady najlepiej przygotowywać od 15 lutego aż do drugiej połowy marca. Doniczki postaw w słonecznym miejscu. Siej pojedynczo na głębokość ok. 4 cm. Namoczone nasiona wykiełkują już po kilku dniach, te nienamoczone przed sadzeniem będą potrzebować ok. tygodnia. Gdy wykiełkują i pojawią się wyraźne liście, przenieś sadzonki do odpowiednio przygotowanych pojemników. Wcześniej zahartuj je przez 7 dni na balkonie.
Luty to również dobry moment na sadzenie kwiatów. W drugiej połowie miesiąca można zabrać się za wysiewanie takich roślin jak petunia ogrodowa, werbena, lwia paszcza, szałwia błyszcząca, lewkonia, niecierpek, heliotrop czy chaber wielkogłówkowy.