Faworki to tradycyjny przysmak, który przygotowujemy w tłusty czwartek. W tym roku wypada on 16 lutego, więc zostało ci niewiele czasu na zrobienie idealnych chrustów. Ten przepis jest szybki i prosty, dzięki czemu faworki udadzą się nawet początkującej osobie.
Robienie faworków każdemu z nas kojarzy się ze smażeniem ich na głębokim oleju i długim staniem w kuchni. Istnieje jednak pewien przepis, dzięki któremu zrobisz faworki w zaledwie kilka chwil. Faworki z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych chrustów. Są tak proste do wykonania, że nie potrzebujesz żadnych zdolności cukierniczych. Co będzie ci potrzebne?
Ogromną zaletą faworków przygotowanych w taki sposób jest fakt, że nie trzeba zagniatać ciasta. Wystarczy kupić w sklepie gotowe ciasto francuskie, które można wykorzystać na wiele sposobów.
Wyciągnij ciasto francuskie z opakowania, zdejmij biały papier ochronny i rozwiń ciasto na blacie oprószonym mąką. Za pomocą noża pokrój ciasto na szerokie pasy. Podziel je na prostokąty lub romby, a na środku każdego kawałka wykonaj małe nacięcie. Przeciągnij przez dziurkę jeden koniec w taki sposób, aby powstał kształt faworka. Nagrzej piekarnik do 200 st. C w opcji góra dół. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj faworki. Piecz przez około 10 minut. Na koniec posyp faworki cukrem pudrem.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na Gazeta.pl