Pączki wyrabiane są z ciasta drożdżowego i smażone na głębokim tłuszczu. W tłusty czwartek zajadamy się wszelakimi rodzajami pączków: z nadzieniem różanym, dżemem, toffi czy czekoladą. Wiele z nas kupuje ich za dużo, a gdy zostają, zastanawia się, co z nimi zrobić. Czy pączki można mrozić? Okazuje się, że tak, jednak należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Z racji tego, że pączki zrobione są z ciasta drożdżowego – można je mrozić. Ciasto drożdżowe dobrze znosi minusowe temperatury i możemy wkładać je do zamrażalnika nawet w stanie surowym. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i owinąć folią aluminiową. Czy pączki można mrozić? Okazuje się, że nie ma żadnych przeciwwskazań, aby zamrozić gotowe wypieki. Najlepiej umieścić je w papierowej torbie. Jeśli mamy pączki z lukrem, lepiej zeskrobać jego nadmiar, ponieważ po rozmrożeniu może być zwyczajnie niesmaczny.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mrożenie pączków to świetny sposób na uniknięcie marnowania jedzenia. Rozmrożone smakują tak samo, jak świeże, jednak pamiętajmy o właściwym sposobie ich rozmrażania. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej. Wystarczy podgrzać wypiek przez około 10 do 15 sekund około 5 razy, przewracając go, aby równomiernie się podgrzał.
Pączki możemy rozmrozić również w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza. Podgrzewamy je kilkanaście minut. Pamiętajmy jednak o jednej istotnej kwestii. Rozmrożone pączki nie nadają się do długiego przechowywania. Najlepiej zjeść od razu, ponieważ szybko stracą smak, staną się nieświeże i twarde jak kamień.