Zdarza się, że niektórzy wyrzucają do śmieci spore ilości jedzenia. Jeśli resztki z lodówki wciąż nadają się do spożycia, możesz wykorzystać je do przygotowania pożywnej zapiekanki lub sałatki. To świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i zaserwowanie prostego, smacznego obiadu. Sprawdź, jak przyrządzić dwa takie dania i dowiedz się, czym się charakteryzują.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie resztek z lodówki jest przygotowanie popularnej zapiekanki "na winie", która bynajmniej nie ma nic wspólnego z alkoholem. Wystarczy wykorzystać produkty, które mamy pod ręką, a wciąż nadają się do spożycia. Dowolność pozwala na skomponowanie ciekawych smaków, a dodanie przypraw z szafki urozmaici danie i nada mu wyjątkowości. Co ważne — danie z tego, co się nawinie, praktycznie nigdy nie wychodzi tak samo, ponieważ w większości przypadków z każdego tygodnia zostają nam resztki innych produktów. Jak przygotować pożywną zapiekankę?
Dobrym pomysłem na zagospodarowanie resztek z lodówki jest też przygotowanie kolorowej sałatki. Jedynym warunkiem jest posiadanie kilku kawałków sałaty, która powinna stanowić bazę. Pokrój lub porwij ją na kawałki, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, oliwki, ogórki czy inne niedojedzone warzywa (świeże lub z otwartego wcześniej słoika). Możesz też pokusić się o wersję mięsną z dodatkiem pieczonego kurczaka z obiadu czy resztek wędlin. Na koniec wzbogać danie o niewielkie ilości oliwy z oliwek. Tak przygotowana sałatka sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie do pracy.