Na ruszt z kuchenki podczas gotowania często spadają kawałki jedzenia. Powierzchnia pokrywa się też lepkim tłuszczem, który po zaschnięciu i przypaleniu jest trudny do usunięcia. Okazuje się, że można pozbyć się brudu, stosując proste, domowe metody i triki. Niektóre mogą wydawać się banalne. Dzięki nim unikniesz czasochłonnego szorowania, a sprzątanie będzie dużo łatwiejsze i przyjemniejsze.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czyszczenie należy przeprowadzić od razu, gdy ruszt ulegnie zabrudzeniu. Warto jednak odczekać kilkanaście minut po gotowaniu, aż ostygnie — w przeciwnym razie istnieje możliwość poparzenia się. Jeśli masz niedużą kuchenkę, na przykład dwupalnikową, niektóre ruszty możesz umyć w zmywarce. Dobrze jednak na początek nawiązać kontakt z konkretnym producentem, by dowiedzieć się, czy nie ulegną w ten sposób uszkodzeniu.
Ruszt wystarczy ulokować stabilnie na dolnej półce zmywarki, włożyć do dozownika tabletkę i wybrać program, który jest przeznaczony do czyszczenia bardzo brudnych naczyń. Przed ponownym położeniem na kuchence należy upewnić się, że jest suchy. Metoda jest szybka, prosta i niezawodna. Dzięki niej zapomnisz o czasochłonnym szorowaniu.
Innym sposobem na wyczyszczenie rusztu z kuchenki jest umieszczenie go w zlewie lub wannie i zalanie gorącą wodą z dodatkiem mydła i płynu do naczyń. Moczenie w roztworze przez około 15 minut sprawi, że większość zabrudzeń odejdzie od powierzchni jeszcze przed rozpoczęciem szorowania. Kolejnym krokiem jest energiczne pocieranie rusztu przy pomocy szczotki o miękkim włosiu i ponowne zamoczenie go w czystym płynie. Warto powtarzać proces aż do usunięcia wszystkich zabrudzeń, co nie powinno sprawiać większego problemu. Na koniec wystarczy spłukać obficie ruszt wodą, by pozbyć się resztek detergentów. Przed ponownym zamontowaniem na kuchence należy upewnić się, że jest całkiem suchy. Można wytrzeć go ściereczką z mikrofibry lub ręcznikiem papierowym.