Przygotowanie pysznego rosołu to prawdziwa sztuka. I choć ta zupa króluje w wielu domach, dla niektórych nadal stanowi ogromne wyzwanie. Okazuje się, że popularne mięso, na którym gotujemy rosół, nie powinno być w ogóle do niego dodawane.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie aromatycznej i pysznej zupy to nie lada wyzwanie. Magda Gesller twierdzi, że gotowanie rosołu na mięsie drobiowym nie jest najlepszym pomysłem. Wielu z nas nauczonych jest, by przygotowywać tę zupę właśnie na kurczaku, lecz znana restauratorka podpowiada, co będzie lepszym wyborem. Okazuje się, że idealnie sprawdzi się kaczka lub wołowina, by zupa zyskała wiele smaku oraz aromatu. Choć niektórzy mogą być tym zaskoczeni, warto wypróbować trik Magdy Gessler na perfekcyjny rosół.
Do przygotowania perfekcyjnego rosołu przyda się nie tylko odpowiedni rodzaj mięsa, lecz także warzywa. Pamiętaj jednak, by nie dodawać do niego zbyt dużo marchewki. Choć rosół zyska piękny aromat, może okazać się przez to również zbyt słodki, czego warto unikać.
Miej również na uwadze to, żeby osolić go w odpowiednim momencie. Optymalne będzie doprawienie rosołu pod koniec gotowania, gdy mięso oraz warzywa będą już miękkie. Jest to zwykle moment na 10 minut przed zdjęciem garnka z palnika. Kluczem do uzyskania pełni smaku jest także dodanie przypraw i ziół. Nie zapomnij dołożyć do gotowania świeżego lubczyku oraz gałązek natki pietruszki, które wzbogacą rosół o dodatkowe walory smakowe.