Wygrała ranking na najbardziej trującą roślinę roku. Możesz mieć ją w lodówce

Naukowcy z ogrodu botanicznego w Hamburgu stworzyli ranking najbardziej trujących roślin roku. Zwycięzcą okazała się uwielbiana przez Polaków pietruszka, która często gości w naszych kuchniach. Dlaczego tak się stało?

Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą. Niezależnie od naszego podejścia, jedno jest pewne — pietruszka od lat króluje w wielu polskich domach, gdzie z zamiłowaniem dodaje się ją do zup, sosów, sałatek czy innych potraw. Co więcej, uważana jest za jedną z najzdrowszych zielenin oraz warzyw. Jak to się stało, że według naukowców okazała się najbardziej trującą rośliną?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Pietruszka zajęła pierwsze miejsce w rankingu najbardziej trujących roślin. Dlaczego?

Pietruszka zwyciężyła w rankingu na najbardziej trującą roślinę roku, który został przeprowadzony przez naukowców z hamburskiego ogrodu botanicznego. Specjaliści uspokajają jednak, że spokojnie możemy zajadać się zarówno korzeniem, jak i natką, gdyż mowa o nasionach, które roślina wytwarza w drugim roku po kwitnieniu. To one są trujące ze względu na zawartość dużej ilości olejku pietruszkowego bogatego w apiol. Ten z kolei niekorzystnie działa na włókna mięśni gładkich jelit, macicy i pęcherza moczowego, wywołując krwawienia z dróg rodnych. Co istotne, wykazuje również właściwości poronne, może powodować alergię i działać psychoaktywnie. Duża dawka prowadzi do uszkodzenia wątroby i nerek.

Jakie rośliny jeszcze znalazły się w rankingu? 

  • Oleander,
  • Mak polny,
  • Tulipan.

Warto wiedzieć, że w zeszłorocznym rankingu wygrał ziemniak, a dokładniej jego liście, gdy zaczynają kiełkować.

Dlaczego warto jeść pietruszkę? To prawdziwa bomba witaminowa

Pietruszka, a w szczególności jej natka, uznawana jest za tzw. superfoods. Nie tylko ciekawie smakuje, ale również posiada wiele dobroczynnych właściwości. Zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich warzyw i owoców, poza tym jest bogatym źródłem:

  • witaminy A, PP, K i tych z grupy B,
  • flawonoidów,
  • żelaza, wapnia, sodu, magnezu, cynku, miedzi, fosforu i potasu,
  • chlorofili,
  • aminokwasów,
  • błonnika.

Nie można zapomnieć, że ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Wzmacnia organizm, zwiększa odporność, pomaga oczyszczać z toksyn i wspiera pracę nerek. Nic dziwnego, że tak chętnie po nią sięgamy.

Więcej o: