Nie wszystkie warzywa powinno się jeść na surowo. Mowa tutaj nie tylko o ziemniaku

Każdy wie, że warzywa powinny stanowić nieodłączny składnik codziennej diety. Czy wiesz, że nie wszystkie można spożywać na surowo? Okazuje się, że zjedzenie niektórych może wywołać niekorzystne dla zdrowia dolegliwości. Sprawdź, czym grozi zjedzenie surowego bakłażana i fasoli.

Jak powszechnie wiadomo, jedzenie warzyw jest bardzo zdrowe, ponieważ zawierają niezbędne do prawidłowego rozwoju witaminy. Z tego względu dobrze, jeśli stanowią nieodłączną część codziennej diety. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie powinno się jeść na surowo. Okazuje się, że istnieją takie, które można spożyć dopiero po odpowiedniej obróbce. Czy wiedziałaś o tym?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Tych warzyw lepiej nie jedz na surowo. Ziemniaki i bakłażan

Wiele osób w dzieciństwie próbowało spożyć surowego ziemniaka, by następnego dnia nie musieć iść do szkoły. Działanie jest jednak bardzo niebezpieczne. Bulwy zawierają alkaloid zwany solaniną, który jest dla człowieka toksyczny. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już po 4 godzinach. Przypominają grypę, ponieważ objawiają się gorączką, poceniem, osłabieniem organizmu i zawrotami głowy. Później mogą pojawić się mdłości, wymioty i biegunka. W skrajnych przypadkach zatrucie może doprowadzić do śmierci.

Oprócz ziemniaków nie powinno się spożywać też surowego bakłażana. Warzywo, podobnie jak bulwy, zawiera spore ilości solaniny. Przed obróbką termiczną jest też twarde i gorzkie, dlatego przed spożyciem należy je najpierw upiec lub zgrillować — pod wpływem wysokiej temperatury ilości toksycznej substancji znacznie się zmniejszą.

Jakich warzyw nie można jeść na surowo? Zwróć uwagę na strączki

Warzywa strączkowe takie jak fasola przed obróbką termiczną mogą zaburzyć wchłanianie przez organizm korzystnych związków odżywczych (w szczególności żelaza). Wszystko ze względu na zawartość fitynianów, które znajdują się zwłaszcza w okrywie nasiennej ziaren. Spożycie roślin strączkowych przed ugotowaniem źle wpływa też na osoby borykające się z problemami żołądkowymi, ponieważ są ciężkostrawne. Z tego względu warto moczyć strączki w wodzie przez kilkanaście godzin, odlać wodę, a następnie długo je gotować.

Więcej o: