W jakiej temperaturze piec bezy? Odpowiednie suszenie sprawi, że będzie rozpływać się w ustach

W jakiej temperaturze piec bezy? To pytanie zadaje sobie wielu początkujących cukierników. Okazuje się, że odpowiednie nagrzanie piekarnika jest bardzo ważne i wpływa na to, czy ciasto się uda. Jedną z najpopularniejszych rodzajów jest beza Pavlova. Przepis na tort jest łatwy i wart wypróbowania.

Krucha, delikatna i chrupiąca beza to deser pochodzący z kuchni francuskiej. Słowo "baiser" z którego pochodzi nazwa oznacza pocałunek, dlatego na myśl o tym cieście wielu ludziom przychodzą do głowy same dobre i miłe skojarzenia. Beza może zawierać sporo składników, jednak nie jest trudna w przygotowaniu i poradzą z nią sobie nawet początkujący cukiernicy. Wystarczy poznać kilka sprawdzonych technik i suszyć bezę w odpowiedniej temperaturze, a wyjdzie idealna.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

W jakiej temperaturze piec bezy? Odpowiednie suszenie przyniesie spektakularne efekty

Bez względu na wybrany przepis na bezę należy ją prawidłowo wysuszyć tak, by była chrupiąca z zewnątrz i wewnątrz. Należy robić to w piekarniku elektrycznym lub gazowym, ustawionym na temperaturę od 100 do 120 stopni — wyższa zamieni cukier w karmel. Niektóre przepisy wymagają, by początkowo umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do nieco wyższej temperatury, by później stopniowo ją zmniejszać. Samo pieczenie może zająć od 1 do 4 godzin, ponieważ jest zależne od wielkości przygotowanego ciasta. Niektórzy zalecają, by ustawiać blachę z bezą na najwyższym poziomie piekarnika, a drzwiczki pozostawić delikatnie uchylone.

Izabella Krzan Izabella Krzan pozuje w siateczkowym bikini. "Jesteś przepiękna"

Beza Pavlova. Przepis na tort, który rozpłynie się w ustach

Jedną z najpopularniejszych wersji bezy jest Pavlova. Nazwa pochodzi od słynnej rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej, która jako jedna z pierwszych miała okazję jej skosztować.

Składniki:

  • białka sześciu jaj kurzych
  • 300 g cukru do wypieków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • cukier puder
  • ulubione owoce do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka mikserem, a gdy pojawi się piana dodawaj stopniowo cukier.
  2. Gdy masa będzie sztywna, dolej sok z cytryny i wsyp skrobię.
  3. Mieszaj masę i wyłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Utwórz kształt dwóch kół. Możesz później przygotować piętra lub dwa oddzielne ciasta.
  4. Na środku masy zrób delikatnie wgłębienie na krem.
  5. Nagrzej piekarnik do 150 stopni, włóż bezy do środka i zmniejszaj stopniowo temperaturę — najpierw do 110, a następnie do 100 stopni.
  6. Piecz bezę przez 2-2,5 godziny.
  7. Ubij mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem tak, by masa nie była zbyt słodka.
  8. Po wystudzeniu bez wyłóż na ciasto krem i ułóż ulubione owoce.

Pleśń w oknach Spryskaj parapet mieszanką za 4 zł. Pleśń zniknie na dobre bez szorowania

Więcej o: